И българският спорт излезе с отворено писмо до властта, в което настоява готвените локдаун мерки срещу коронавируса, да не се приемат. 

Припомняме, че снощи здравният министър Костадин Ангелов посочи, че заради рекордните нива на заболяемост от COVID-19 в страната предлага да бъдат наложени нови мерки. Сред тях е и преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия. 

Според федерациите обаче локдаунът на спорта може да има изключително тежки последствия - върху спортисти, върху всички българи, които гледат спорт и това им носи позитивна емоция, както и върху подготовката на спортистите, особено с оглед олимпиадите в Токио и Пекин. 

Пълен локдаун от петък - затварят училища, градини, ресторанти, казина и моловеОчакваме първите резултати след 20 дни, заяви проф. Костадин Ангелов

Вижте отвореното писмо: 

До

Mинистър-председателя

на Република България

Министерството на здравеопазването

Министерство на младежта и спорта

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми г-н Борисов, премиер на Република България

Уважаеми г-н Ангелов, министър на здравеопазването

Уважаеми г-н Кралев, министър на младежта и спорта

Всички спортни хора сме съпричастни към усилията на правителството и на здравните власти за справяне с тежката ситуация около коронавирус пандемията. Ние бяхме хората, които напълно подкрепиха разпореждането състезанията да бъдат изцяло при закрити врати, за да може възможно най-бързо ситуацията да се нормализира.

Но сега, съдейки по опита в света, се обръщаме към вас с призив да не блокирате изцяло спорта, защото той е сред секторите, които претърпяха най-тежки поражения от Ковид-19.

От името на най-големите спортни федерации в България бихме искали да се обърнем към вас с молба да обърнете внимание на следните факти в подкрепа на нашия призив:

На първо място спортистите са най-често тестваните хора, играе се при възможно най-стриктните медицински разпоредби (особено при колективните спортове), измерва се непрекъснато температурата на участниците, дезинфектират се топките и уредите. А протоколите са заимствани от международните централи.

Доказано е, че състезателите са едни от най-здравите физически хора. Освен това много от тях вече преболедуваха коронавирус и дори даряват плазма за нуждаещите се.

Съдейки по опита на големите държави, които наложиха локдаун още преди седмици, виждаме, че спортът по света не спира. В началото на пандемията (от средата на март до началото на юни) изследвания показаха, че един от най-големите проблеми за психиката на населението се оказа именно липсата на спортни събития.

Дори в най-тежко засегнатите от пандемията държави в момента не се говори за прекратяване на спортните състезания. Напротив – спортът е изключително нужен на хората в момент, когато се очаква да бъдат затворени за дълго по домовете си.

Пример за това е фактът, че най-гледаните волейболни, футболни и баскетболни турнири по света не спират. Наши отбори в тези, но и други спортове, играят международни мачове и би било голям удар по тях, ако принудително трябва да напуснат състезанията.

Ръководителите на някои от най-големите федерации проведохме задълбочен анализ на ситуацията в момента. Обръщаме се към вас, за да ви гарантираме, че като доказано отговорни хора ние ще спазваме до последната буква медицинските протоколи.

Уверяваме ви, че в едно изключително тежко за България време телевизионният спорт би могъл да бъде оздравителното хапче за психологическото здраве на хората.

Евентуална забрана за тренировки ще донесе голяма щета и на индивидуалните спортисти, които започват да се готвят за олимпиадите в Токио през 2021-а и в Пекин през 2022 година. Квалификациите за тях започват съвсем скоро и дори временно спиране на режима може да коства много квоти на България.

Моля да вземете предвид молбата ни и да не прекратявате напълно спортната дейност. Като се провежда при напълно затворени врати.

С уважение

Любо Ганев,

Президент на Българска федерация по волейбол

Михаил Касабов

Президент на Български футболен съюз

Георги Глушков

Президент на Българска федерация по баскетбол

Георги Аврамчев

Президент Българска федерация по плувни спортове

Илияна Раева

Президент на Българска федерация по художествена гимнастика

Красимир Инински

Президент на Българска федерация по бокс

Христо Маринов

Президент на Българска федерация по борба

Стефан Цветков

Президент на Българска федерация по тенис

Добромир Карамаринов

Президент на Българска федерация по лека атлетика

Николай Бухалов

Президент на Българска федерация по кану-каяк

Мария Гроздева

Президент на Български стрелкови съюз

Стоян Димитров

Президент на Българска федерация по скокове батут

Цеко Минев

Президент на Българска федерация по ски

Андрей Кузманов

Президент на Българска федерация по модерен петобой

Румен Стоилов

Президент на Българска федерация по джудо

Екатерина Дафовска

Президент на Българска федерация по биатлон

Росица Бакърджиева

Президент на Българска федерация по хандбал

Илия Кирилов

Президент на Българска федерация по трап, двоен трап и скийт

Петър Петров

Президент на Българска федерация по водна топка

Драгомир Кузов

Президент на Българска федерация по колоездене

Свилен Нейков

Президент на Българска федерация по гребане

Величка Христева

Президент на Българска федерация по фехтовка

Тодор Гергов

Президент на Българска федерация по конен спорт

Красимир Дунев

Президент на Българска федерация по гимнастика

Мариета Дукова

Президент на Българска федерация по естетическа групова гимнастика

Неделчо Колев

Президент на Българска федерация по вдигане на тежести