Започва проверка в УМБАЛ-Пловдив след смъртта на 70-годишния Йордан Недев от Стамболийски. Както съобщихме, близки на мъжа разказват, че той е бил върнат от лечебното заведение, въпреки че е била необходима хоспитализация. На следващия ден мъжът е починал. 

Към момента няма подадени жалби в болниците, а от там призовават да не се правят заключения и да не се хвърлят излишни обвинения, преди проверката да бъде завършена.

Ето и официалната позиция на лечебното заведение:

По повод изнесената на 22 ноември 2020 г. информация за починалия 70-годишен пациент от Стамболийски ръководството и екипа на „УМБАЛ-Пловдив“ изказват съболезнования на близките за загубата им.

По случая е назначена вътрешна проверка в болницата, въпреки че до този момент не е подадена жалба до болничното ръководство, нито до компетентните органи и институции – РЗИ, Министерството на здравеопазването, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, РЗОК, НЗОК.

Всякакви твърдения, че вина носи конкретен лекар, която по никакъв начин не е доказана, на практика са  тежки обвинения срещу самия лекар. Това е недопустимо, особено в този момент, когато медиците са на ръба на силите си, подложени са на огромен стрес и се опитват да помогнат на всеки, а и много лекари напускат, заради натиска върху системата и лично върху тях.

Като изпълнителен директор на „УМБАЛ-Пловдив“ съм длъжен да заявя, че вината се установява след проверки на съответните органи в системата на здравеопазването. Категорично смятам, че този спор не може и не трябва да се решава в социалните мрежи и медиите, защото това само води до още по-голямо напрежение. Затова призоваваме за търпение и толерантност – след изясняване на обстоятелствата около смъртта на 70-годишния Йордан Недев от Стамболийски ще говорим отново.

Нека назначената в болницата проверка установи фактите. Обществото ще бъде информирано за резултатите своевременно.

Синът на починалия мъж от Стамболийски: Не коронавируса убива, а здравната ни системаБлизките на Йордан разказват за фаталния ден