Проблемите  с презасторяването в Пловдив е любима тема за всички местни политици, които обаче вместо да дават решения, единствено издигат лозунги. На сесията на Общинския съвет днес ще се гледат поредните предложения, свързани с продажба на общински имоти за жилищно строителство. Те касаят малки имоти между 266 кв.м и 523 кв.м в Прослав, Кючука и центъра на града.

Досега два от имотите не са присъствали в Годишната програма за разпореждане с общинско имущество, като на тази сесия ще бъдат допълнени и директно пратени на търг. Единият от имотите е на бул. „Никола Вапцаров” 56. Имотът е от 309 кв.м и на кръстовището с ул. „Чорлу”, като в него има стари гаражи и огради.

На практика това е един от малкото незастроени имоти  на бул. „Никола Вапцаров”, като целият квартал е пълен с подобен тип кооперации, откъде произхожда един от големите проблеми с презастрояване. Въпреки това Община Пловдив ще даде и този имот на търг.  Оценката на независимия оценител Борис Гиздаков за имота е за 368 хил. лева.  Според нормативните документи там може да се построи 6-етажна кооперация с РЗП около 1000 кв.м. – или близо 15 нови апартамента.   

Друг имот, който Община Пловдив ще продаде чрез търг се намира на ул. „Лазурна” в Прослав.  Имотът е сред други къщи в квартала, като неговата големина е 523 кв.м. Цената му е 195 хил.  лева, а върху него може да се направи еднофамилна къща до 12 метра височина.

Как и защо тези имоти се предлагат на търг – не става ясно от предложенията към Общинския съвет.

Третият имот,  който отива на търг е на ул. „Генерал Данаил Николаев” и е с големина от 164 кв.м, а началното му цена е 266 хил. лева.