НАП хвана в нарушение известен магазин за дрехи в центъра на Пловдив. „Крем от рози“, който се намира на малката главна, е станал обект на проверка, в хода на която дружеството се сдобило с акт. Магазинът за дамска мода може да бъде запечатан от приходната агенция за срок от един месец, като през това време търговската дейност следва да бъде преустановена. „Крем от рози“ е собственост на фирма „Коботекс“ ЕООД, чийто управител е Борис Гърбучев.

Данъчни удариха няколко ресторанта, известен детски клуб и магазини в Пловдив, грози ги запечатванеПроверки са установили обектите да нарушават данъчното законодателство

В списъка на НАП с подлежащи на запечатване в Пловдив са попаднали предимно магазини. Сред тях и обект на местния производител на чанти и обувки „Rivas“ на ул. „Георги Странски“, който може да бъде затворен за месец. Той е регистриран на фирма „Интер РВ“ ЕООД, чийто собственик е бизнесменът Рангел Кирев.

Освен разпознаваеми обекти, проверени от служители на НАП са били и двама по-дребни търговци – в Аджисан махала и Столипиново. Магазин за хранителни стоки на ул. „Мара Гидик“ 5 подлежи на запечатване заради засечени нарушения в данъчното законодателство. Той е собственост на Исмет Юсеин, управител и собственик на капитала във фирма „ШОК Маркет“. Едноличното дружество е основано на 17 март 2023г. с предмет на дейност покупка на стоки и други вещи с цел продажба в първоначален, преработен или обработен вид, както и продажба на стоки собствено производство.

Павилион на ул. „Крайна“ в Столипиново също може да бъде затворен заради нарушаване на закона. Той не е регистриран на фирма, а вместо това като собственик е посочено физическото лице Данка Емилова.

Данъчните инспектори са посетили и няколко обекта в Асеновград, а в хода на проверката са били установени нередности в известна дюнерджийница „Хабиби Foods“. Едноименната фирма, която стопанисва хранителния обект, е на Мустада Албасри.

Обект на друго асеновградско дружество – „Дечев и син“ ООД, може да бъде запечатано след проверка, установила нередности в склада им за дървен материал и дърва за огрев на ул. „Катунско шосе“ 85.

Проверка е била извършена и в кафене „Антик“ в Стамболийски, след която дейността му може да бъде преустановена в рамките на месец. Заведението се намира на ул. „Виктор Юго“ 37 и е собственост на фирма „ЕН 7878“ ЕООД на Емил Нейчев.

Съдбата на всички тези обекти все още не е решена, тъй като принудителната административна мярка "Запечатване" може и да не бъде изпълнена. Такъв тип наказание се налага при в случай на неизпълнение на разпоредбите на Закона за данък върху добавената стойност и Валутния закон. Най-често става сума за неиздаване на касов бон, неизправност на фискалните устройства или неоторизиран софтуер за отчитане на продажби. Предвидена е опция, в която собствениците на обектите имат право да обжалват мярката, наложена им от инспекторите в срок от 30 дни. Тя може да бъде вдигната и по молба на търговеца срещу заплащане на имуществена санкция. При повторно нарушение обаче не се разрешава отпечатване на обекта преди изтичането на един месец от запечатването му.