Продължават акциите на данъчни в ресторанти и търговски обекти в Пловдив. За изминалите седмици няколко заведения, магазини, разкрасителни студиа и детски център са попаднали в списъка на НАП за нарушители на данъчното законодателство. Заради неспазване на разпоредбите те могат да бъдат запечатани за период от един месец. 

Проверка е била извършена в ресторант XIX век в центъра на града. По време на нея служителите на приходната агенция са констатирали нередности. Обектът на ул. „Цар Калоян“ 1 се стопанисва от фирма „АИД 8485“ ЕООД с управител Диляна Дачева.

Китайски ресторант „Азия“ в Тракия също е бил засечен в нарушение. Той се управлява от дружеството „АЗИЯ ГРУУП“ ООД, регистрирано в Пловдив. Управител е чуждестранния гражданин Йе Ванли, който има още четирима съдружници. Едноличен собственик на капитала е Джоу Гуансионг.

Ресторант „На-Ти“ в кв. „Съдийски“ също е част от списъка с нарушители на Закона за ДДС. По време на проверка са установени основания заведението да бъде запечатано от НАП. Обектът е регистриран на фирма „АРБУЛ 2019“, чийто управител е Атанас Малинов. 

На запечатване подлежи и един от обектите на известна верига детски центрове. Клубът на Капела Плей“, който се намира в един от моловете на Пловдив, е бил проверен от данъчните. Дружеството, което има обекти в няколко български града, е регистрирано в София. Негов основател е Виолета Черноокова, става ясно от справка в Търговския регистър. Едноличен собственик на капитала е акционерно дружество „Капела България“.

В списъка с нарушители са влезнали още няколко търговски обекта. Сред тях е шоурум за стъклени изделия, находящ се в „Кючук Париж“. Негов собствени е Ангел Михалков – управител и едноличен собственик на капитала във фирма „АРЕАГЛАС БГ“ ЕООД.

Два салона за красота са пред угрозата временно да преустановят дейност заради открити нарушения. Това са козметично студио в „Тракия“, регистрирано на физическо лице Елисавета Спасова и студио за красота „Донита“, управлявано от фирма „Доан“ ЕООД на Донка Андонова.

Съдбата на всички тези обекти все още не е решена, тъй като принудителната административна мярка "Запечатване" може и да не бъде изпълнена. Такъв тип наказание се налага при в случай на неизпълнение на разпоредбите на Закона за данък върху добавената стойност и Валутния закон. Най-често става сума за неиздаване на касов бон, неизправност на фискалните устройства или неоторизиран софтуер за отчитане на продажби. Предвиден е опция, в която собствениците на обектите имат право да обжалват мярката, наложена им от инспекторите, в срок от 30 дни. Тя може да бъде вдигната и по молба на търговеца заплащане на имуществена санкция. При повторно нарушение обаче не се разрешава отпечатване на обекта преди изтичането на един месец от запечатването му.