Обещанието на фирмата изпълнител на строителството на стадион „Христо Ботев” е изпълнено! 31 март 2023 година – Етап 1 на Колежа е готов и вече очаква въвеждане в експлоатация. Собственикът на ПИМК Илиян Филипов заяви, че хората могат да бъдат спокойни.

„За мача с Левски стадионът ще бъде въведен в експлоатация.Очакваме комисията между 12 и 18 април да дадат Акт 16. Имаме и уверението от БФС, че за 24 часа ще направят оглед и дадат съответния лиценз”, каза Филипов. Той допълни, че освен сектор „А” и сектор „В” ще бъде покрит до мача със „сините”.

Филипов обаче изрази притеснение за Етап 2 на стадиона, който включва 4 покрити трибуни, цяла фасада и лиценз за евротурнирите. Причината е, че не се знае да ли ще има банкова гаранция от Община Пловдив относно планираното финансиране през 2024 и 2025 година.  Неговият план бе следващият етап да е готов до 8 октомври, като след това от фирмата да си получат средствата.

„В предложението до Общинския съвет не фигурира никъде банкова гаранция. Притесненията са ми, че може да се случи като с пробива на Водната палата. С едно решение дадоха парите, с друго го отмениха.  Сега плащаме 1 млн. лева от данъкоплатците заради двете решения. Без банкова гаранция не мога да вложа тези 17 млн. лева, защото рискът е огромен”, каза Филипов.

Той е разговарял с кмета Здравко Димитров и неговите вицета Величко Родопски и Пламен Райчев, като притесненията са, че банковата гаранция е голям разход за Общината. Филипов ще направи среща с банката между трите страни, за да се даде възможно на най- ниска такса за гаранцията. Ако Общината го приеме, то се очаква предложението да се направи на микрофон по време на сесията на 6 април, тъй като то вече е внесено и не може да се променя.