Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев упражни правото си на глас в Пловдив тази сутрин. Той даде своя вот в ОУ "Георги Бенковски", сега филиал на "Душо Хаджидеков".

„Изпълних дълга си. Призовавам всички граждани да гласуват активно. Всеки, който иска България да се промени трябва да гласува", заяви той.

Той посочи, че към този момент няма данни за нарушения, няма данни и за сериозни престъпления, като служителите на реда ще работят активно през целия ден.

„Охраняваме машините, охраняваме и обществения ред. В края на деня ще обобщим резултатите”, завърши Демерджиев.

Служебният министър потвърди информацията сигнал, касаещ опит за саботаж на машинния вот в ромските махали. По негови думи служителите на МВР са инструктирани и по казуса са работи. В случай, че не бъдат установени нарушения, ще се търси източникът на манипулативната инфармация, допълни Демерджиев. 

В сградата на училището, къдет гласува вътрешният министър, се помещават четири от избирателните секции към район "Централен".

"Гладко и без непредвидени ситуации протича днешният вот. Това, което ми прави впечатление, е твърде ниската избирателна активност. До момента са гласували под 10 на 100 от избирателите за нашата секция", това заяви председателят на 54-СИК Спаска Алсагир.

Тя допълни, че вече четвърта година е председател на комисия и за пръв път регистрира толкова слаб интерес. Това тя отдаде на елкторалната умора, заради честата избирателна активност през последните две години.

Около подобни позиции се обединиха и останалите членове на избирателните комисии, където отново към 10:00 часа, бяха гласували между 7-9% от хората имащи право на глас.