Две инфарктни ситуации преди началото на външното оценяване на седмокласниците в Пловдив днес. Това заяви пред медията ни началникът на РУО-Пловдив Ваня Киркова. Тя посочи, че броят на явилите се ученици в област Пловдив са 5699, а тези, които не са се явили са 238.

Киркова заяви, че не се е разминало без проблеми, тъй като се е наложило екипите на РУО да реагират спешно на извънредни ситуации. Оказва се, че директорите на ОУ „Гео Милев” не са заявили допълнително три броя изпитни материали за ученици, които са дошли по късно. В училище в Цалапица пък не са разполагали с резервни материали, тъй като не са проверили с какво разполагат преди изпита.

„Отчитам това като неглижиране на ситуацията и на по-късен етап ще предприема необходимите действия, които са в моите правомощия. Сутринта трябваше да реагираме експресно, тъй като имаше училище, което не разполагаше с резервни комплекти, а те се съхраняват при нас. Експертите реагираха като линейки и успяхме да осигурим материали, като за щастие това не се отрази на началото на изпитите”, сподели тя.

Добави, че от 141 училища, извънредна намеса се е наложила само в две учебни заведения, но въпреки това ситуациите са били неприятни, тъй като е била необходима изключително бърза реакция и то в последния момент.

Възпитаници на ОУ „Душо Хаджидеков” заявиха пред медията, че при тях изпитът е преминал спокойно и без нарушения.

Припомняме, че на Националното външно оценяване по български език и литература беше изтеглен Вариант 1 на изпита, а на преразказа се падна "Изборът" на Кристин Димитрова.

59 424 седмокласници трябваше да се явят днес на оценяването, който започна в 9.00 часа, а организацията за изпита е направена отдавна. Оценяването ще се проведе в 1665 училища. Първата част на изпита е удължена с 15 минути, така тя става общо 75 минути.

Това е и първата година, в която се предоставя възможност на учениците за явяване на изпита на допълнителна дата в случай на болест, смъртен случай в семейството или друга уважителна причина, като в 7-дневен срок родителите подават заявления със съответните документи в РУО.

В рамките на два дни РУО трябва да изпратят информация в МОН. Тогава със заповед на министъра на образованието и науката ще бъде определена дата за изпита до 10 август.

Учениците работиха върху 26 задачи. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от 5., 6. и 7. клас.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците създават текст – подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за Националното външно оценяване.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли 2024 г.

Вижте Вариант 1, който се падна на Националното външно оценяване на седмокласниците