59 424 ученици се явиха днес на Национално външно оценяване по български език и литература след 7 клас. Изпитът, който започна 9.00 часа, се проведе в 1665 училища в 5431 зали.

По вариант 1 ще пишат днес учениците. Вариантът беше изтеглен в Министерството на образованието и науката (МОН) от Анна Ангелова от "Нова телевизия".

Седмокласниците днес ще работят върху 26 задачи. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, има и една задача с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от пети, шести и седми клас.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст - подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за националното външно оценяване. Неговото заглавие и темата на преразказа не се съобщават от МОН преди края на изпита заради мерки за сигурност. Тази година седмокласниците преразказваха разказа „Изборът“ на Кристин Димитрова.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли.