Хората с увреждания излизат на протести в София и Пловдив утре. Те имат 11 искания към властта, свързана с Наредбата за медицинска експертиза. Под тепетата протестът е насрочен в 10:00 часа пред РЗИ, а в София на площад „Независимост”.

„ Във връзка Наредбата за медицинска експертиза и начина, по който се подхожда към нея, пълната неинформираност на заинтересованите страни и това, че вероятността да бъде внесена в МС след преминало гласуване в Националния съвет на хората с увреждане. Мудната работа на МЗ. Липсващата яснота и постоянното оправдание с кадровия проблем на комисиите, забавянето на обнародването, което е води до голям брой хора отпадащи от системата Ви каним да ни подкрепите в нашия протест”, пишат протестиращите.

Те ще внесат протестна нота в Министерството на здравеопазване и НЗОК.
1. Ритмично подаване на медикаменти в търговската мрежа.

2. Актуализиране на „Позитивния списък“ – като се възстановят определени лекарства, които са в употреба и разрешени в ЕС в България не са.

3. Съгласуване на терапии за лечение с лекуващите специалисти независимо от становището на „Експертния съвет“

а/ Плазмофереза
б/ имуноглобулинови - при системен лупус и редки болести.
в/ нови молекули наложени в страните членки на ЕС за онко-болните

4. Въвеждане на образната диагностика в доболничната помощ с цел бързо диагностициране без излишни разходи по клинични пътеки и престой в болнични заведения.

5. Изрична информираност на общността на ХУ /пациентски организации и НПО/ по всички изменение и допълнения към НМЕ. Преди обнародване.

6. Болните, които се нуждаят от кислородна терапия и поддържащата такава, както и пациентите със сънна апнея да бъдат обезпечени с кислородни концентратори и устройства. Сензори за диабет. Високотехнологични за слепи и глухи хора.

7. Публична информация за „лечение без граници“ по казусите, когато нашите специалисти и болнични заведения не могат да подсигурят.

8. Високотехнологична лаборатория за изследване на редки болести и генетични.

9. Съобразяване с нормите за изграждане на работна среда за лични асистенти, като по нуждите на пациентите се подсигуряват легла – лифтери и др.

10. Пълно обезпечаване на нуждата от протезиране на коленна и тазобедрена става по каса.

11. При включване на дадено рядко заболяване в Списъкът на одобрените редки болести в България, своевременно да се адаптират всички нормативни документи.