Световният гигант Google изкара новите данни, които започнаха да публикуват  за придвижването на хората по време на пандемията. Отчетите показват тенденциите в придвижването с течение на времето в даден географски регион и в различни категории места, като например търговски обекти и места за развлечения, магазини за хранителни стоки и аптеки, паркове, спирки на обществения транспорт, работни места и жилищни райони.

Според новия доклад към 6 ноември има сериозен отлив  на придвижването и посещенията на хора в Пловдив от местата за забавления, парковете и работните им места.  Самата изходна стойност на медианата е 5-седмичния период от 3 януари до 6 февруари 2020 г, преди да се въведат рестрикциите срещу COVID-19.

Новите данни обхващат месеците септември и октомври, до началото на ноември. От графиката се вижда добре, че в момента има отлив от 29% на пловдивчани на посещения на заведения,ресторанти и търговски центрова. Разликата дори е още по-голяма в началото и рая на отчетения период. Докато към 25 септември се наблюдава ръст от плюс 10% в посещенията на пловдивчани в местата за развлечения към края на периода той е спаднал до – 29%.

Най-голяма е разликата с парковете и откритите места за отдих. В края на септември е отчетен до 80% по-голяма посещаемост, докато сега е -31%. Разбира се, тук основно значение има и метеорологичните условия, които се влошиха съществено през последния месец.

През целия отчетен период обаче се вижда, че пловдивчани по-малко ходят до работните си места,в сравнение с периода преди пандемията.  Средно за месеца е -24%.

С 5% повече Google засича посещенията в хранителни вериги и аптеки. Любопитното е, че 20% има ръст на хората, които използват градски транспорт, но този процент е паднал през последните дни, след като учениците от гимназиите минаха онлайн.

Затварянето на баровете и ограниченията на заведенията обаче показва, че хората са започнали по-често да си ходят на гости. Тенденциите в предвижването в жилищни райони и сгради се е увеличил със 7%, докато в началото на отчетния период той е бил с отрицателен знак.