Пробивът на Водната палата ще бъде спрян до 45 дни, през което време трябва да се издадат цялата строителна документация, да се проведе обществено обсъждане и да се покажат алтернативни проекти за преминаване.  Това решение бе прието от Общинския съвет с 44 гласа „за” и 4 „против”.  То дойде от Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив” и бе подкрепено от всички групи в местния парламент без „Демократична България”.

Имаше още едно предложение, което бе от инициаторите на извънредната сесия ГЕРБ и Демократична България, което бе за отмяна на решението на Общинския съвет , свързано с пробива на Водната палата и неговото окончателно преустановяване. То събра гласовете на 21 съветници, а другите бяха против и въздържали се.

Още преди гласуването кметът Здравко Димитров заяви, че проектът е спрян с Акт 10 и в най-скоро време ще бъде върнато старото движение, за да видят хората какво ще стане отново в зоната. Така на практика изпревари гласуването на местния парламент.

Градоначалникът заяви, че до 45 дни всичко ще бъде ясно както за самата документация по проекта, така и за регулацията на движението – дали ще е с кръгово, или без леви завои.  Дебатите продължаха 5 часа и половина, като основният спор бе дали въобще трябва да бъде реализиран този проект, за неговата целесъобразност.

Повечето от мненията бяха на недоволните граждани, а експертите, които взеха становище бяха несъотносимо малко.

Очаквайте подробности!