Строителна компания от Пловдив, която има 3000 лева първоначално внесен капитал, е избрана за изграждането на социални жилища по Европейска програма за 6 млн. лева. Обществената поръчка е по „Региони в растеж”, като със сумата ще се направят  74 нови апартамента.

На първо място в процедурата е избрана фирмата „АД Инженеринг” ЕООД с управител Атанас Дръндаров.  Компанията няма досега спечелена обществена поръчка, като капиталът й е 3000 лева. Дейността й според търговския регистър е всичко, което не се забранява от закона.

До финала на процедурата са достигнали 8 фирми, като компанията на Дръндаров е била класирана на първа място с комплексна оценка от 97,5 точки.  Фирмата е взела 50 точки за техническия проект, което е максимума, колкото е получила и компанията на второ място  - „Аделмакс”.  Комплексната оценка обаче на втората оценка е с 2 стотнини по-ниска от „Ад Инженеринг” – 97,48 точки. Причината е минимална разлика в ценовото предложение. Спечелилата фирма е дала 5 247 588 лева без ДДС, а „Аделмакс” - 5 249 588,00 лева без ДДС. 

Любопитното е, че нито една от двете най-високо класирани фирми не е дала най-ниска цена. Напротив, от осемте фирми само една фирма е дала по-скъпа оферта - ИНФИНИТ ЕНЕРДЖИ ООД, която е предложил  5 250 000 лева за поръчката.   И тя обаче попада в първите три фирми по точки според комисията и далече напред пред останалите.

Най-ниската цена е била дадена от компанията „Строймонтаж” ЕООД”  - 4 985 000 лева без ДДС. Тя обаче е била класирана на най-ниското място.

Възложител на поръчката е зам.-кмета Георги Титюков, като вече има и жалба срещу решението на комисията. Тя е от фирмата „ТЕС Кънстръкшън Груп ”, която е класирана е на 4-то място с 83,40 точки.  До месец от КЗК трябва да се произнесат по жалбата на фирмата.

В поръчката е заложено  строителство с РЗП от 6795 квадратни метра, която да даде възможност за обособяване на 40 едностайни, 22 двустайни, 8 тристайни и 4 четиристайни апартамента, 18 паркоместа, като и общи спомагателни помещения.
Целта на реализацията на обществената поръчка е да се изградят съвременни социални жилища за настаняване на уязвими групи от населението и други групи в неравностойно положение чрез строителство на нова сграда.  В обхвата на поръчката е проектиране и строителство (инженеринг), включително упражняване на авторски надзор при изграждане им. а практика това ще са 74 нови апартамента с различна големина от 25 до 100 кв.м, като те ще се дават според броя на членовете на семейството.  Те ще са изцяло обзаведени с всичко необходимо за нормалния им бит.

За жилищата могат да кандидатстват хора без покрив на главата, както и такива, които живеят в много лоши битови условия, непълнолетни родители, многодетни семейства или хора с деца с влошено здраве и увреждания, както и за лица, чийто среден доход на член от семейството за предходните 12 календарни месеца от всички източници е по-нисък от законоустановения месечен размер на гарантирания минимален доход за страната, определен с акт на Министерския съвет.

Условието е тези хора да не притежават никакво имущество – движимо и недвижимо, да не отказват работа и да са ангажирани с образованието на децата си.  Те ще могат да ползват жилищата до 3 години от настаняването си.  Идеята е за този период пловдивчаните в неравностойно положение да стъпят на краката си и да се включат пълноценно в обществото – да намерят работа, квартира и да могат да се издържат.

Строят 74 нови апартамента за над 6,5 млн. лева за бедни пловдивчани и рискови групи12 фирми участват в Обществената поръчка по „Региони в растеж”