Темата за газа е тежка, но е факт, че руските интереси в България винаги са били силни, това обаче не означава, че ние сме ги обслужвали. Виждате една Германия, която е много по-зависима от руския газ от България. Това заяви в предаването "На фокус" по Нова телевизия конституционният съдия и бивш премиер на страната Филип Димитров (1991-1992).

По думите му България е постъпила правилно, като е започнала да търси източници на газ и от други места, различни от Русия.

Всякакво дистанциране от руско влияние е по-лесно, защото винаги завършва с нещо лошо за нас в последните 150 години. Всякакви опити за трайно обвързване с Русия са изключително вредни, смята Димитров.

Относно идеята за президентска република конституционалистът заяви, че "много хора се опитват да си решат проблемите с Конституцията". И припомни, че за да се промени формата на управление, е необходимо Велико народно събрание, което според него няма да се случи.

Всяко едно правителство е зависимо от парламента във френския полупрезидентски режим. Тоест с това нищо няма да се промени картината. Проблемът при нас е разпокъсаността на партиите и негодността на парламента. Когато определени лидери не стават, те просто не стават, обясни той.

Филип Димитров разясни, че българският президент по Конституция има възможност да балансира в критични моменти за страната – привилегия, с която други държавни глави в Европа не разполагат.