Европейската комисия иска да се справи с ДДС измамите, включително такива в цифровите услуги, като публикува пакет от законодателни мерки по темата, информира ДПА.

"Страните от ЕС губят милиарди всяка година от измами с ДДС", каза европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони, в изявление, в което обяви новите мерки.

 

Страните от ЕС са загубили 93 милиарда евро (98 милиарда долара) от несъбрано ДДС през 2020 г., което отчасти се дължи на измами, според Еврокомисията. Тя иска да въведе електронна система за отчитане на ДДС, в опит да намали тези загуби, предава БТА.

Съгласно предложението компаниите ще трябва да отчитат всяка трансгранична търговска сделка в реално време чрез електронни фактури. Тази система може да бъде копирана от страните от ЕС за вътрешна национална употреба.

Предимството на подобна система за отчитане на ДДС, е че позволява на страните членки да реагират по-бързо на съмнителни транзакции, каза още Джентилони. Според данни на ЕК това може да намали общите загуби в ЕС от измами с ДДС до около 11 милиарда евро годишно.

Освен това платформи за краткосрочно отдаване под наем, като "Еърбиенби" (Airbnb) и "Букинг.ком" (Booking.com) ще бъдат задължени да събират ДДС, когато доставчиците на услуги, каквито са хотелите, собствениците на места за настаняване или собствениците на малък бизнес, не го правят.

Друга предложена реформа предвижда предприятията да бъдат задължени да се регистрират по ДДС само в една страна от ЕС, за да търгуват в общото европейско пространство. Това е, за да се помогне на малките фирми да се справят по-успешно с административните си разходи. Комисията изчислява, че това може да спести на фирмите 8,7 милиарда евро за период от 10 години.

Предстои Европейският парламент и страните от ЕС да разгледат предложенията.