Пилотен проект, в който сектор "Пътна полиция" ще остане на практика без катаджии, стартира от 1 февруари в Пловдив. Според намеренията на ръководството на Областната дирекция на МВР , служителите на КАТ ще останат на щат в сектора, но вече ще работят към районните управления.  Иновативната идея, според наши източници,  е на новият зам. директор на полицията Радослав Начев, който преди време оглавяваше сектора и е наясно с методите на работа.

Целта на реформата е да се засили полицейско присъствие в града , като пътниците полицаи ще патрулират в двойки с колегите си от Охранителна полиция в районните. По този начин броят на патрулите в града ще бъде увеличен с по един на смяна за районно и така в Пловдив на денонощие ще има по 10-12 патрула повече.

Очаква се това да се отрази както на пътно- транспортната обстановка в града, така и да действа като превантивна мярка на евентуални корупционни практики.

Заповедта е пусната вчера до всички началници на районни управления, както и до сектор „Пътна полиция”. Реформата се приема със смесени чувства от пътните полицаи и първоначалният ефект от преместването им в районните управления вероятно няма да е позитивен. Анализът ще покаже как тя ще се отрази в дългосрочен аспект на пътно- транспортната обстановка в града.