Единствен по рода си софтуер ще улеснява всички страни в един процес в Районен съд - Пловдив. Приложението бе въведено преди дни и успешно стартира в пловдивската съдебна палата.

Апликацията е единствена по рода си и е по идея на председателя на Районен съд. Идеята е да се улесни работата на страните и съдебната система да е в крак с европейските модели. То ще бъде предложено и при интерес предоставено и на други съдилища у нас. Апликацията може да се ползва единствено в рамките на Съдебната палата, разказа пред наш репортер Иван Калибацев, председател на Районен съд.

Той добави, че приложението е изключително удобно и дава възможност за достъп до много повече информация, отколкото Единният портал за електронно правосъдие и единната система за съдилищата. 

„Ние сме в една особена ситуация, в която започвайки електронно правосъдие, то започва в съда и предварителна подготовка липсва. Въпреки това ние създаваме електронни дела. Те обаче са трудно достъпни по отношение на страните и адвокатите. За тях има възможност чрез регистрация в ЕИСС да виждат електронните документи. Голяма част от страните обаче нямат такава регистрация. Когато дойдат в съда, за да се запознаят с материалите по делото, те изпитват затруднение. Тогава електронното правосъдие преминава в хартиено, разпечатват се документите и това обезсмисля цялото ел.правосъдие. За да сме достъпни ангажирах програмисти, които създадоха приложение, достъпно на страните в съдебна палата. След заявка, те получават достъп за участие в делото, като това се извършва по таблет. Идеята е бързо и лесно адвокат и прокурор да получат достъп до електронното си дело. Информацията е в цялото производство, апликацията е опростена максимално. По-удобна е от единния портал и смятам, че ще бъде изключително полезна”, каза пред наш репортер съдия Калибацев. В момента той е депозирал предложение до ВСС, както и цялостна концепция на приложението и ако желаят могат да го въведат във всички съдилища, които използват в единната информационна система.

Все още се чака решение на висшите магистрати, а до тогава в сградата на съда ще бъдат поставени общо 7 таблета на специално изградени банки. Те ще се намират в коридорите на съдебната палата.

Още в първите дни редица адвокати се възползваха от иновацията.