Джунглата в река Марица на територията на Пловдив най-после се очаква да изчезне. След дългогодишна сага с „аварийните” и „неотложните” дейности за почистването й, Община Пловдив избра изпълнител за дейностите.

Със свое решение от 15 февруари комисията е определила „БКС – Озеленяване” за дейностите, макар предишната власт постоянно да я отстраняваше, а КЗК и ВАС се произнасяха в нейна полза.

Очаква се до дни да бъде подписан договор, а зам.-кметът по екология Иван Стоянов заяви, че вече се уточняват графиците.  Идеята е премахването на буйната растителност около мостовете и островите да започне през март, преди да се разлистят дърветата.

„В миналогодишния бюджет имаше 1,5 млн. лева от държавата за почистването на коритото на реката. Средствата обаче не бяха усвоени, тъй като предишното ръководство не успя да избере фирма.  По закон парите са върнати на държавата ,а в бюджета на Община Пловдив са заложени 1,5 млн. лева”, обясни Иван Стоянов. Той допълни, че градските власти искат  отново сумата от правителството, а ако тя бъде преведена, то парите от общинския бюджет ще бъдат пренасочени към други проекти.

Почистването на Марица – 2023-а: пари има, фирма – не, 2024-а: фирма има, пари – неОбщина Пловдив е готова с поръчката за почистването на реката, но липса финансиране

Джунглата в Марица изчезва? Бързат с почистването преди да дойде пролеттаОбщина Пловдив възобновява работата по прекратената от Тимчев обществена поръчка