Обратите с почистването на река Марица, с която Община Пловдив се бори вече трета година, продължават. Екскметът Здравко Димитров и неговото вице Анести Тимчев така и не успяха да изберат фирма за премахването на джунглата в коритото на реката, а сагата продължава и в новия мандат.

След решението на ВАС и КЗК, че Тимчев незаконно е прекратил поръчката за почистването на реката за 1,2 млн. лева, а Община Пловдив отново събра комисиите, за да гледат техническите предложения.  Тя е готова да обяви победителя в поръчката, но се оказва, че липсва финансиране.

Джунглата в Марица изчезва? Бързат с почистването преди да дойде пролеттаОбщина Пловдив възобновява работата по прекратената от Тимчев обществена поръчка

През 2022 година Община Пловдив можеше да получи 7 млн. лева финансиране за цялостното почистване на коритото, но тогава Зико реши да прекрати поръчката и да се тръгне към частично почистване. През 2023 година дори към Община Пловдив бяха преведени целево 1,3 млн. лева за премахването на растителността на островите и около мостовете, но тя така и не успя да ги усвои. Поради това средствата са върнати в държавния бюджет, тъй като вече е 2024 година. Така се получава, че миналата година пари за почистването е имало, но не и фирма, а сега обратното.

Зам.-кметът по екология Иван Стоянов заяви, че това е причината комисията да не  излезе с решение, защото то ще  бъде обявено без да има осигурено финансиране.

„Трябва ново постановление на Министерски съвет за сумата. Поради това ще заложим в бюджета сума, за да стартираме почистването, а след това ще очакваме парите от държавата”, каза Иван Стоянов . Неговото желание е почистването да започне преди пролетта преди да се разлистят дърветата и да се вдигнат тревите.

Според указанията на Върховния административен съд единствената фирма, която отговаря на критерии за избор по поръчката е „БКС – Озеленяване”.

Припомняме, че бившият зам.-кмет по екология Анести Тимчев определи фирма „Ростер” ООД, като я избра за изпълнител, въпреки че бе дала най-висока цена – 1,2 млн. лева без ДДС. Другите две фирми – „БКС Озеленяване” и  „Ековат – България” бяха дали  съответно цена от 977 хил. лева и 540 хил. лева.

Те бяха отстранени, а казусът стигна до КЗК и ВАС.  Върховните магистрите постановиха, че Община Пловдив незаконосъобразно е избрала фирма „Ростер”, а „БКС – Озеленяване” не е трябвало да бъде отстранена. След това решение от Община Пловдив прекратиха поръчката заради „непреодолимо несъответствие” в документацията, което се касае за грешка при изчисляването площите и сумата за почистване. 

Компанията „БКС – Озеленяване” пусна нова жалба в КЗК, а „ непреодолимо несъответствие” се оказа, че е равна на 80 стотинки, или 0,002 дка в площта, която трябва да се почисти от фирмата.  Така КЗК отмени решението на Тимчев, а Община Пловдив ще проведе отново комисия, с която да изберат фирмата за изпълнител, според указанията на ВАС и регулатора.

Поръчката е за почистването само около мостовете, както и островите, тъй като при високи води има реална опасност за съоръженията.  Скоро се очаква да бъде завършен и проектът за цялостното почистване на Марица, чиято стойност се очаква да е над 7 млн. лева.