В спешен порядък комисията, която отговаря за обществената поръчка за почистването на река Марица, ще възобнови работа, за да завърши процедурата.  Зам.-кметът по екология Иван Стоянов заяви, че се надява скоро да бъде избран изпълнител и да се стартира почистването.  Въпросната процедура бе прекратена от предшественика му Анести Тимчев след множество обрати и странни решения.   В крайна сметка решението падна в КЗК след обжалването на една от фирмите „БКС - Озеленяване”.

„Искаме да почистим реката преди пролетта, когато ще започне да се топят снеговете и да вали дъжд. В момента нивото е ниско, а растителността позволява по-лесното й премахване”, заяви Стоянов.

Припомняме, че бившият зам.-кмет по екология Анести Тимчев определи фирма „Ростер” ООД, като я избра за изпълнител, въпреки че бе дала най-висока цена – 1,2 млн. лева без ДДС. Другите две фирми – „БКС Озеленяване” и  „Ековат – България” бяха дали  съответно цена от 977 хил. лева и 540 хил. лева.

Те бяха отстранени, а казусът стигна до КЗК и ВАС.  Върховните магистрите постановиха, че Община Пловдив незаконосъобразно е избрала фирма „Ростер”, а „БКС – Озеленяване” не е трябвало да бъде отстранена. След това решение от Община Пловдив прекратиха поръчката заради „непреодолимо несъответствие” в документацията, което се касае за грешка при изчисляването площите и сумата за почистване. 

Компанията „БКС – Озеленяване” пусна нова жалба в КЗК, а „ непреодолимо несъответствие” се оказа, че е равна на 80 стотинки, или 0,002 дка в площта, която трябва да се почисти от фирмата.  Така КЗК отмени решението на Тимчев, а Община Пловдив ще проведе отново комисия, с която да изберат фирмата за изпълнител, според указанията на ВАС и регулатора.

Поръчката е за почистването само около мостовете, както и островите, тъй като при високи води има реална опасност за съоръженията.  Скоро се очаква да бъде завършен и проектът за цялостното почистване на Марица, чиято стойност се очаква да е над 7 млн. лева.

Гледайте Марица, мислете за Царево и Каравелово

Докато Пловдив се бори с джунглата в Марица, Ямбол печели награди за реката си