Общинският съвет ще гласува решение, с което ще възстанови правата на пловдивски реститути за два терена в район „Южен”. Предложението е внесено от зам.-кмета по общинска собственост арх. Невена Балчева, като тя стъпва на решение на Общинска служба по земеделие – Пловдив, както и такова на Районния съд.

Според него на наследниците на пловдивчанин, който е имал ливада от 5 дка и лозе от 2 дка в землището на квартал Прослав – „Сарай тралъ”, трябва да се възстанови правото на собственост.

В момента двата парцела са разпределени в район „Южен”, като единият се води в квартал  „Беломорски”, а другият в местността „Бялата воденица” – близо до Овощарския институт.

И двата терена са със статут на земеделски земи, като са общинска частна собственост. След решението на местния парламент обаче те ще се върнат при наследниците на собственика на имотите.

Общата големина на имота в квартал „Беломорски” е 6,7 дка, но измерената призната площ за реститутите е 5 дка, поради това остатъка ще остане в Общината.Другият парцел от 2 дка в местността „Бялата воденица” ще бъде възстановен в целия му обем.  Имотът в квартал Беломорски е било до регулацията, като до него има изграден път, което ще позволи на реститутите на строят на него жилищни постройки.