Частният клуб по плуване „ВСИ”, заради който избухна конфликт в басейн „Младост”, е изявил желание да вземе остатъците комплекс „Балона”. Това става ясно от предложение на арх. Невена Балчева, която е вкарала предложението за гласуване в Общинския съвет. Тя предлага имотът да бъде вкаран в Годишната програма за управление на общински имоти. Приложено е и писмо от частния клуб, който изразява желанието си да вземе парцела. В него се пише, че от клуб „ВСИ”, които разчитат единствено и само на частни начала,имат желание да развият общинския имот, който се намира край Гребната база и стадион „Пловдив”.

Те били обследвали теренът, като видели, че е бил в изключително запуснат вид, полуразрушени постройки и саморасляци , като искат да възродят пространството там. Идеята била да се наемат инженери, строители и архитекти и да превърнат зоната „ в приветливо място за спорт и отдих.

Тъй като инвестициите няма да бъдат никак малки те искат имота за 30 години през Закона за физическото възпитание и спорта, като наемът е от 50 стотинки на квадратен метър. Макар че трябва да се подразбира, че те искат направата на плувен басейн там, то никъде не е записано директно, че става дума за това в инвестиционното намерение.

Проблемът обаче е, че плувен клуб „ВСИ”, или която и да е друга организация не може да вземе стария плувен комплекс „Балона”. Причината е, че почти 2/3 от терена е отреден за ушите към новия мост на река Марица, който трябва да се строи в бъдеще.

През 2020 година влиза нов ПУП, който разделя имотите, като последната част от „Балона”,  непопадаща в пътната връзка е с големина 7316 кв.м.  На практика обаче в нея фигурира по-малко от половината от големия басейн на бившия комплекс. По-голямата част от имота е огромна зелена площ, която е извън оградата на плажа и граничи с тенис кортовете.

Ако бъде отдаден този терен, то наемателите ще имат право да го оградят и  да реализират собствени инвестиционни намерения в рамките на следващите 30 години. На него не може да се реализира друго строителство, освен за спортна инфраструктура и обекти тип барове и ресторанти.

Остатъкът от имота на бившия комплекс "Балона"

Ухото на бъдещия мост над Марица