Общественият интерес в Брестовица е застрашен като проблемът с водата в селото става жертва на политически игри. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ в Пловдив- област Дани Каназирева на брифинг съвместно с бившия зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков. Каназирева обяви, че докато е била областен управител знае всеки един детайл за проблема в селото като тя е сформирала редица междуведомствени комисии, които да установят източника на замърсяването на водата в Брестовица с манган, като и за решението с водоснабдяването в селото.  

Тя обясни, че ако не се вземат бързи и адекватни действия проблемът ще се разрасне, като има риск и за водоснабдяването на село Кадиево. Вчера жителите на Брестовица протестираха пред Областна управа, след като стана ясно, че ВиК холдингът на този етап е отказал финансиране за подмяна на водопроводната мрежа. Областният управител Ангел Стоев пък заяви, че има нередности в договора за спешните дейности в Брестовица като не е проведена състезателна процедура по ЗОП. Каназирева заяви, че още миналата година по време на пандемията община „Родопи“, РЗИ и Областна управа са обявили бедствено положение в село Брестовица и е било забранено да се ползва водата за битови цели. Според нея няма по-мотивирано искане дейностите по подмяната на водопроводната мрежа да се извършат в спешен порядък на директно договаряне, тъй като всичко други би означавало минимум 1 година забавяне на дейностите там. 

"На 17 март, съвместно с ВиК бяха осигурени средствата за изграждане на нови сондажни кладенци и нова водопроводна мрежа. До 4 април нямаше проблем с процедурата. 10 дни след изборите от Надзорния съвет на ВиК холдинга отказаха финансирането заради неспецифични дейности по проекта, които са подмяна на асфалтовата настилка“, заяви Дани Каназирева.

Тя обясни , че това е чисто формална причина за отказа, тъй като се виждало как се финансират други проекти със смяна на водопроводна мрежа и след това асфалтиране. По думите й ако не се осигурят средства и за асфалтиране, след подмяната на водопроводната мрежа, след отстраняването на проблема с водата, ще настъпи хаос с уличната мрежа в селото. Според нея в момента в цялото страна всичко е блокирано и всеки го е страх да подпише каквото и да е, а в същото време близо 5 000 жители стоят заложници на тези политически игри. 

Николай Нанков обясни, че има възможност проблемът да бъде решен, тъй като отказът за финансиране е получен от Надзорния съвет, които трябва да следят за законосъобразността на отпуснатите средства. По думите му , документите за това, че в селото е обявено бедствено положение не са били входирани в Надзорния съвет , като това е вероятно пропуск на администрацията на ВиК Пловдив. Той не изключва варианта зад цялото това мероприятие да стоят и други мотиви, тъй като досега във ВиК Холдинга не са правени кадрови промени от служебното правителство и това може да бъде използвано като основание да се прибегне към рокади в дружеството. 

Средствата, които е отпуснала държавата за решаването на проблема с Брестовица са близо 25 милиона лева, като след решаването на казуса с допълнителните дейности извън водопроводната мрежа, те да бъдат използване по предназначение. Дани Каназирева обаче заяви, че ако не се отстрани източникът на замърсяването, то дори и след извършване на всички тези дейности водата на Брестовица отново може да бъде застрашена. 

Това, което се предполага е, че замърсяването идва от мини ВЕЦ край Кадиево, къде има заблатяване и се образуват т.нар. манганови бактерии. Всички документи за това вече са подадени до Върховна прокуратура, като вносителите се надяват в най-кратък срок компетентните институции да намерят решение на проблема с водата в Брестовица.