Дълговете на Община Пловдив към банки и финансови институции ще скочат до 115 млн. лева през 2025 година. Това показва бюджетната прогноза за следващите три години, която ще се гласува на сесията на Общинския съвет в петък. Това е ръст със 75 млн. лева за три години, когато ще се усвояват всички заеми, теглени в мандата на кмета Здравко Димитров.

В началото на 2022 година дългът на Община Пловдив е 40 млн. лева, като се очаква до края на годината да нарасне  30 млн. лева, като се усвоят част от заемите за булеварди и спортна инфраструктура.  През 2023 година дългът ще набъбне с още 35 млн. лева, а 2024-а с допълнителни 10 млн. лева.

Така общо дължимите пари от пловдивчани ще скочат до 115 млн. лева през 2025 година.  През същата година трябва да започне и изплащането на дълговете, тъй като ще изтече гратисния период и на година ще се погасят по 8,7 млн. лева.

До този момент Зико е сключил договори за два заема, като предстои и трети такъв. Първият бе за 30 млн. лева и за съфинансиране на дейности по Водния цикъл. Вторият бе за 50 млн. лева за инфраструктурни обекти –  пробива под Водната палата, „Модър-Царевец”, бул. „Хаджи Димитър” и „Царевец”, както и 10 млн. лева за двете общински предприятия. Последният заем ще е в размер на 44 млн. лева – по 12 млн. лева за двата стадиона на Ботев и Локомотив, както и 20 млн. лева за басейн Младост