Предложението на Община Пловдив за увеличаването на обхвата на Синя зона ще се гласува на предстоящата сесия на Общинския съвет на 6 април. Очаква се от месец май да се плаща по 2 лева на час за  паркиране на части от бул. „Свобода” в район „Западен”.  С нея Община Пловдив ще вкара платеното паркиране в трети район. Досега всички улици, които са в обхвата на Синя зона, са в районите „Централен” и „Северен”.

Участъкът, който ще стане платен, е между ул. „Царевец” и бул. „Свобода”.  Причината се оказва новият паркинг на УМБАЛ „Св. Георги”. Откакто са го направили платен масово колите започнали да спират там.

Освен бул. „Свобода”, в обхвата на Синя зона, ще бъдат вкарани още четири улици. Едната от тях е ул. „Генерал Данаил Николаев”. Улицата бе за кратко в обхвата на платеното паркиране преди година. Тогава обаче възникна напрежение на след гласуване на Общинския съвет, тя отново бе върната в стария си режим.Администрацията обаче подготвя отново да се плаща на улицата в централна градска част.

Друга голяма пътна отсечка, на която ще се плаща по 2 лева на час, е ул. „Янко Сакъзов” в целия й обхват в квартал „Мараша”. Останалите две улици са в суперцентъра на града на ул. „Лейди Стангфорд” и ул. „Пейо Кр. Яворов”.