Браво,Пловдив”! Този надпис стои върху изцяло обновено футболно игрище и междублоково пространство в  квартал „Христо Смирненски”. За няколко часа група доброволци успяха да вдъхнат нов живот на занемареното пространство в района  със свои средства и усилия.  В събота сутринта над 15 души се събраха на поляната на „Генерал Колев”, като започнаха да разтоварват пейки, бои, валяци и мрежи.

Целта им бе една – да направят мястото, където играят десетки деца, по-добро.  Веднага,  след като се заеха за работа, а от близките блокове разбраха намеренията им, хора от квартала също се включиха в инициативата. Сред пловдивчаните, които бяха дошли на място бе и доц. Христо Паунов, преподавател по конституционно право в ПУ „Паисий Хилендарски”.

„Всичко тръгна от дискусия в социалните мрежи относно как може да се подобри градската среда, в която живеем всички ние, а не винаги да разчитаме на някого „отгоре”. Така в хода на дискусията се роди идеята да се опитаме да изчистим и приведем в добър вид това междублоково пространство, на което играят много деца.  Успяхме бързо да се организираме, взехме със собствени средства бои, четки и лакове, мрежи и две пейки. Когато попитахме район „Западен” дали можем да работим на мястото, освен че ни дадоха позволение, също се включиха с две пейки и кошчета за отпадъци”, разказа доц. Паунов.

За няколко часа групата от 15 души набъбна на над 30, а много други изразиха съжаление, че не могат да се включат веднага, но помогнаха с чували за отпадъци, вода и ръкавици. В почистването се включи и двойка от Белгия, която бе впечатлена от иницативата.  

Буквално за няколко часа доброволците  изчистиха терена, боядисаха две постройки – хидрофор на ВиК, будка на ОП  „Чистота”, както и футболните врати. На тях бяха поставени и нови футболни мрежи. От изоставени гуми бяха направени и саксии, а хора от близкия блок подариха и цветя, които бяха засети.

Децата, които използваха  игрището бяха изключително щастливи, като също поискаха да помогнат. Те обещаха, че ще го пазят и поддържат.

„С малко усилия и много желание направихме първата крачка и това игрище и междублоково пространство е такова, каквото трябва да бъде. Надяваме се, че доброто е заразно, като хората малко по-малко ще правят средата, в която живеем всички по-добра”, каза един от доброволците.  Той допълни, че вече има много желаещи да се включат в следваща подобна инициатива.

„Тази енергия ни дава изключителна мотивация да продължим да го правим.  „Браво, Пловдив” се роди за кратко от дискусия, като вече сме амбицирани да продължим тези инициативи. Надяваме се много пловдивчани да се включат кой с каквото може, като очакваме и предложения за бъдещи инициативи, с които да направим града ни по-добър”, каза Светослав Енчев, който също бе от доброволците. 

Преди

 

 

След

 

 

Процесът на работа