Лидерската среща между БСП, ГЕРБ, ДПС и Български възход започна в парламента. На нея не се отзоваха председателите на другите две поканени партии – „Демократична България” и „Продължаваме промяната”.  

Корнелия Нинова откри срещата, като заяви, че БСП винаги са търсили диалог за важните въпроси з България.

„В момента имаме политическа криза, която задълбочава другите – енергийна, социална, икономическа. Трябва да говорим как да преодолеем политическата криза, за да могат и другите да бъдат надскочени. Ние сме различни идеологически и политически и ще продължим да бъдем такива. Сега обаче стоят по-важни въпроси от това”, каза лидерът на БСП.  Тя каза, че е изненадана за това, че от ДБ и ПП не са дошли на срещата, тъй като те извеждат четири важни въпроса, които са заложени в програмата на всички партии: законите за Плана за възстановяване, Бюджет 2023, Шенген и съдебна реформа.

„Единодушни сме, че без бюджет 2023 всички системи в държавата са под риск. Колегите ,които отсъстват явно само на думи ги имате тези приоритети, защото липсва воля да говорим за бъдещето на България”, каза лидерът на БСП.

Втори думата взе Бойко Борисов, който поздрави Нинова за проявения кураж, за да организира тази среща. 

„ Убеден съм,  че отиваме за 5 пъти на избори. На тях ще говорим пак същото, като ще имаме и подобен формат след това, ако не се изговорят нещата по какъв начин да бъде структурирано работещо правителство.  На нашия кабинет с проф. Габровски не ни достигнаха 5 гласа, защото липсваше този разговор”, каза лидерът на ГЕРБ.  По думите му БСП вече нямат разделителни линии с ПП и ДБ и му е странно, че те са се дръпнали.  Сред тях били въоръжението за Украйн.

„ Приемаме вашите упреци за модела, който сме следвали, но в последните  две години имаме модела Радев. Какво по-добро се случи?  Времената се менят, но е ясно, че няма как сега да влезем в коалиция с БСП и да ви подкрепим.  Ние се променихме, БСП – също. Имаме решение на партията за забрана за коалиция с БСП. Но в бъдеще една подобна забрана не трябва да е спирачка за основи на едно програмно правителство при следващи избори. ”, каза Борисов.