Общинският съвет в „Родопи” ще гледа предложението за насрочването на референдум в село Белащица за присъединяването  към Пловдив. Точката е първа от дневния ред на местния парламент и във връзка с писмо от областния управител Ангел Стоев, свързано  със Закона за административно-териториалното устройство на Република България от 13 март.

Предложението идва след определение на  Върховният административен съд, които отхвърлиха жалбата на  кмета на „Родопи” Павел Михайлов срещу решението на пловдивския местен парламент за референдума в Белащица.

Определението на ВАС на практика легитимира решението на Община Пловдив да приеме село Белащица в своята територия. В тази връзка областният управител Ангел Стоев, съгласно Закона за административното и териториално деление на Република България, изпраща писмо до председателя на Общинският съвет на „Родопи“ Георги Цанков. В него той предлага Общинският съвет да вземе решение за провеждането на референдум на територията на населеното място.

Към писмото на Ангел Стоев има и докладна записка, в която се иска от Инициативният комитет референдумът за присъединяването на Белащица да се проведе на 23 юли. Въпросът към него да е: „Искате ли село Белащица,запазвайки статута  си на село,да се отдели от Община „Родопи” и да се присъедини към Община Пловдив. Хората ще могат да отговаря с „Да” и „Не”.

Ако ОбС – „Родопи” приеме  решението, то ще започне и организирането на допитването на населението на селото.  Предложението обаче едва ли ще бъде прието от мнозинството в  местния парламент.   При такъв сценарий и след всички обжалвания, то областният управител ще трябва да насрочи референдума, а Община „Родопи” няма да право да откаже .

Това обаче ще забави допитването поне с още  няколко месеца.

Очаквайте подробности!

Михайлов за референдума в Белащица: Определението на ВАС не променя нещата, това е само началотоКметът на Община "Родопи" подчерта, че най-важното е да се провери законността на подписката

ВАС прекрати делото срещу референдума в Белащица, на ход е областният управителАнгел Стоев ще излезе с позиция, когато се запознае с мотивите на съда

Ангел Стоев: Пускам писмо до ОбС – „Родопи” за провеждане на референдум в БелащицаАко местният парламент не одобри допитването, областният управител може да го насрочи