„Това е абсурд! Чувствам се абсолютно предаден от българската държава.”  Това бяха думите на бащата на Иван Тилев, след като стана ясно, че синът му ще бъде екстрадиран в Германия, заради финансови измами. Семейството и приятелите на 23-годишното момче присъстваха на заседанието, за да го подкрепят.

„За него щяло да бъде по-благоприятно? По същия начин аз лично като гражданин мога да кажа, че и за нас ще бъде по-благоприятно той да остане тук.  Да кажат на 23-годишното ти дете, че там ще бъде по-благоприятно за него. Да отиде в чужда държава ли, където не се знае какви адвокати ще има? Аз нито имам средствата, нито той има средствата да се защитава там. Аз нито мога да замина, нито да финансирам такова дело в Германия, , добави още бащата- Димитър Тилев.

Близките твърдят, че са искали да бъде образувано досъдебно производство и тук в България, но желанието им не е било прието.

Като един млад човек на 22 години аз иска да знам , че моята страна се интересува поне малко за това, което се случва с гражданите. България можеше да направи опит да разбере какво и защо се е случило. Ние искахме само това! Ние искахме да бъде образувано досъдебно производство, защото по закон може”, каза Анна Налбантова, която е приятелка на обвиняемия.

Припомняме, че Иван Тилев бе обвинен за финансова измама. Той, е работил в колцентър на фирма, която предлага на германски граждани да инвестират пари в акции. Мистериозно парите на някои от тях изчезват, както и собствениците на компанията, след което е последвала специализирана операция на българките и германските власти.

Размерът на общата финансова измама е около 14 млн.,като конкретно от Иван търсят 800 хиляди и се твърди, че е измамил хора за 800 хил. евро.

23-годишният мъж заяви пред магистратите, че не е бил наясно, че се извършва нещо нередно в нито един момент. Адвокатът на Тилев, пък добави, че младият мъж не е имал нито обратна връзка с клиентите, нито достъп до сметките, той просто е работил на трудов договор и е търсил клиенти.