Неизвестните около най-големият проект, който ще се реализира в Пловдив  - пробивът под Централна гара, стават все по-големи. TrafficNews научи, че от НКЖИ са получили отказ за строително разрешение от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

От Железопътната компания са внеси документите в МРРБ в началото на септември, а преди дни са получили становище от зам.-министъра арх. Иван Шишков. В него е записано, че министерството няма да издаде разрешение за започване на строежа. Те цитират член от ЗУТ, според който одобряването на инвестиционния проект и издаването на строително разрешение за комуникационно-транспортния пробив под жп ареала на Централна гара – Пловдив е в правомощията на главния архитект на Община Пловдив. Това е изключително странно, предвид факта, че обектът е от национално значение, а всички досега големи проекти на НКЖИ институцията, която издава строителните разрешения е именно МРРБ.

От писмото на зам.-министъра са цитирани два члена от Закона за устройство на територията. В единия обаче ясно е записано, че за обекти от национално значение, органът, който издава строителни разрешения е Министърът на регионалното развитие и благоустройство.

Наш репортер се свърза и със зам.-кмета по строителство Пламен Райчев, който не потвърди, но и не отрече информацията.

„Чакаме становището от МРРБ, както и документацията от НКЖИ и едва тогава може да коментираме. Все още при нас не е постъпило нищо официално”, каза Райчев.

Не е ясно при тази ситуация дали това няма да забави значително реализирането на проекта, още повече, че не се знае дали Община Пловдив ще има правомощията за издаването на строително разрешение за такъв обект.

Финансирането на проекта е през оперативна програма, като крайният срок за завършването е края на 2023 година.

Очаквайте продължение!