Аптеките в Пловдив получиха противогрипни ваксини. Първото зареждане за сезона е с препарата „Ваксигрип“, но в някои от обектите вече може да се намери и другата ваксина – „Инфлувак“, показа проверка на TrafficNews.

Цената на инжекциите е увеличена с между 3 и 5 лв. спрямо миналата година. Сега те се продават между 23 и 28 лева в различните вериги.

„Има голям интерес. Даже редовни клиенти преди седмици са дали заявка да им се обадим, когато получим ваксините срещу грип”,  коментират фармацевти.

Общо 110 000 ваксини са предвидени да бъдат пуснати за продажба в аптеките в страната. Около 190 000 ваксини пък ще бъдат осигурени по Националната програма за профилактика срещу сезонната инфекция. Целевата група по тази програма са хората в напреднала възраст. Навършилите 65 години могат да получат напълно безплатно противогрипна ваксина при личния си лекар. Според информацията от Здравното министерство след ваксинация при възрастните рискът от тежко протичане и усложнения след грип намалява с до 60%, а смъртните случаи - с до 80%.

Световната здравна организация вече обяви препоръките си за вирусния състав на противогрипните ваксини за грипния сезон 2022-2023 г.  Четиривалентните препарати включват два щама тип А и два тип Б. Те ще ни пазят от новия грип Дарвин (А/H3N2), който се очаква да доминира тази зима, както и познатия вече Виктория (А/H1N1). От грипните вируси тип Б пък са включени отново нов щам – Австрия, и разпространяващият се от няколко години Пукет.

Другият тип ваксини се разминават единствено при щама H1N1, като там е заложено на варианта Вашингтон, изолиран отново през 2019 г.

Тривалентните препарати са разработени срещу щамовете Виктория, Дарвин и Австрия.