Недопустимо е  отстраненият кмет на Калояново – Георги Георгиев да ходи на работа и да изпълнява каквито и да е функции, заяви областният управител Ангел Стоев.

Той разбра от журналисти, че всъщност Георгиев продължава да ходи на работа, като е обсебил кметския кабинет и дава разпореждания, както сигнализираха читатели на TrafficNews.

Хванатият с кокаин кмет на Калояново с нова атака пред съда срещу отстраняването сиГеоргиев е подал жалба до Административен съд ден след решението на ОИК

 
Стоев заяви, че ще направи незабавно проверка дали това е така и ще се вземат съответните действия. Временно изпълняващият длъжността Областен управител каза, че казусът Калояново е изключително сложен като има и дупка в нормативната уредба.

„Казусът е сложен. Веднага, след като бе сигнализирано до нас, ние изпратихме искане до ЦИК, които взеха навременно решение. Недоумявам, защо Общинският съвет в Калояново не изпълни своята функция, която е да назначи временно изпълняващ длъжността кмет”, каза Стоев.

Оказва се, че нито в ЗМСМА нито в Изборния кодекс има ясен и категоричен текст, който да оказва при тази хипотеза, кой трябва да назначи временно изпълняващ длъжността кмет.

В член 42 от ЗМСМА казва, че областният управител назначава временно изпълняващ длъжността кмет, но само при хипотеза, ако той участва в избори и Общинския съвет не избере такъв. Едва тогава областният управител може да назначи служебно временно изпълняващ длъжността кмет на община или населено място.

В този смисъл Стоев не може да назначи кмет поради тази дупка в нормативната уредба.