Първите копки на спортни зали явно са най-актуалните неща, които се правят в края на един мандат. С последната си първа копка Здравко Димитров даде старт на изграждането на две спортни съоръжения с топла връзка за 6,8 млн. лева, които след 2 години трябва да са готови.   

„Ще има много първи  копки след този мандат. Пловдив е вечен”, каза философски Зико.

Зико прави последната си първа копка – спортни зали за 7 млн. леваТренировъчният център за баскетбол и волейбол ще бъде изграден в район „Западен”

Днешното  събитие обаче се оказа своеобразно дежавю отпреди четири години.  Приликите от последните дни на мандатите през 2019 и 2023 година са две:  Георги Титюков и че кметовете дават старт на строителството на спортни  съоръжения.

Преди 4 години тогавашният кмет Иван Тотев  направи първа копка на спортна зала „Дунав”,  за която обаче не стигна цял мандат да се построи. Срокът тогава отново бе две години, но той скочи двойно, а не се и знае кога точно сагата ще приключи.

„Имахме проблем със зала „Дунав”. Работата спря по време на ковида, тъй като нямаше плащане от страна на Община  Пловдив. След това чакахме индексация. Имахме два варианта – да прекратим договора и да тръгнем на съдебни дела и да стане втори зоопарк…”, мотивира се възложителят на проекта Георги Титюков.

Парите в размер на 4 млн. лева обаче също не стигнаха, като сумата набъбна на 5 млн. лева с анекс от началото на годината. Въпреки това все още  залата не е довършена.  

„Има 30 строителя, когато ходих последно”, каза впечатлено Титюков и започна да изброява дейностите, които предстоят и направеното до момента. Освен основната сграда, все още не е съборена старата, върху която трябва да се изградят и външните игрища. Новият срок, който бе даден за целия проект вече е края на годината, макар да не бе убедителен в това зам.-кметът по спорт.

Въпросът е дали новите зали за 7 млн. лева, на които отново възложител е Титюков, ще са готови до другите местни избори. Разбира  се, и дали сумата от 7 млн. лева ще стигне, макар че вече веднъж стойността й бе вдигната – отново с 1 млн. лева.

Спортните зали в Смирненски с общо 70 седящи места скочиха с 1 млн. лева, гонят 7 млн. леваОбщина Пловдив пусна новата обществена поръчка за спортния комплекс

Първата копка на  залите в Смирненски през 2023 година и първата копка на зала Дунав през 2019:

Зала "Дунав" към днешна дата: