С над 1 млн. лева се увеличи цената на изграждането на спортния комплекс с две тренировъчни зали в район „Западен”. Община Пловдив пусна новата обществена поръчка за комплекса, чиято цена вече е 6,7 млн. без ДДС, след като преди дни прекрати предишната. Първата процедура бе за 5,7 млн. лева с ДДС, а тя бе отменена заради неточности в количествено-стойностните сметки. При тяхната корекция се оказва, че спортният комплекс е доста по-скъп от предварително обявения и то само месец след първата процедура.

„ Това е индексация на цената, както другите проекти. Юристите на Общината заявиха, че това е по-добрия начин – да се прекрати поръчката и да се пусне нова, отколкото да се индексира цената след подписване на договора”, заяви зам.-кметът Георги Титюков, който е възложител.

На практика обаче този проект не подлежеше на индексация според методиката на МРРБ, тъй като поръчката е пусната след 01.09.2022 година. По презумпция след  тази дата прогнозните КСС-тата са взели предвид новите цени на строителството и материалите.

Видно от описанието на поръчката нищо не е променено по нея.  Общата застроена площ е 2286 кв.м, като включва две тренировъчни зали за волейбол и баскетбол, свързани с топла връзка.  

В документацията е записано, че трябва да се осигурят подвижни скамейки за резерви, треньори и наблюдатели - 7 броя по 5 места за всяка зала, или общо 70 места в двете зали. Въпреки че са тренировъчни, броят на местата – по 35 за всяка зала, изглеждат крайно недостатъчно, предвид, че има физкултурни училищни салони с повече седящи места.  

Зам.-кметът Георги Титюков каза, че се е предвиждало по 150 места във всяка от залите, като  ще има корекция по проекта.  В него е включен и кафе-бар до 23 места, помощни и санитарни помещения.

Общият брой на паркоместата е 41, предвидено е и облагородяването и озеленяването на имота от 5 дка между СУ „Св. Св. Кирил и Методий” и парк Ружа.

Идеята е двете зали да бъдат тренировъчни за баскетбол и волейбол, където пловдивските клубове да тренират, а юношеските гарнитури да провеждат своите мачове.

Проектанти не се сдържаха – показаха новите зали в Пловдив за 6 млн. лева преди ОбщинатаСъоръжението ще бъде на площ от 4 000 кв.м РЗП в район „Западен”

Прекратиха поръчката за новите зали за 6 млн. в Смирненски, цената им може да скочи ощеПропуски в документацията и КСС-тата са довели до отмяна на процедурата