Успокояване. Така с една дума можем да обобщим състоянието на имотния пазар в Пловдив през 2023 г.. След бума в строителството и експоненциално растящите цени на жилищата, страстите се охладиха и макар през годината да  имаше лек спад на броя на сделките и забавяне на ръста на цените, то през последните месеци на годината националната статистика отново отбелязва ръст.

Прогнозите за рязък скок в лихвените проценти при ипотечните кредите, както и драстично падане на цените не се реализираха и 2023 беше по-спокойна за имотния пазар. Пазарът се уравновеси, макар и при доста по- високи цени в сравнение с цените преди пандемията.

Търсенето продължи да бъде по-голямо от предлагането, а растящите доходи и все още ниските лихвени проценти по кредитите стимулираха купувачите. Промоционалните оферти на банките към края на 2023 г. дадоха тласък на мнозина за осъществяването на покупка.
Спря покачването в цените на строителните материали, което допълнително успокои ръста на нивата към крайния потребител. Макар и с намален обем от регистрирани сделки, експерти от сферата с недвижими имоти, прогнозират, че 2023 година ще бъде една от най- силните по брой сделки.

Според данните на Имотния регистър за първите девет месеца на 2023 г.  се наблюдава лек спад с 1.9% в броя на ипотеките, отчетени в службата по вписванията в Пловдив. До края на септември те са 3365 при 4632 за цялата 2022 г. Това означава, че 1/3 от имотите са закупени с ипотека.

За първите девет месеца на 2023 г. започнатите в областта сгради са с 5% повече спрямо същия период на предходната година (714), а жилищата (2056) са с около11% надолу. След издаване на едно разрешително за строеж получилият го инвеститор има три години, в които да стартира реалните строителни работи.

2022 г. бе рекордна по брой на издадени разрешителни в областта, които могат да бъдат реализирани в рамките на три години. Ако през 2022 година имаме издадени разрешителни за 10 178 жилища с РЗП близо 1,1 млн. кв. м., то през 2023 г. до края на септември разрешителните за жилищни сгради в област Пловдив са 873 с 3719 жилища в тях (2822 в областния град). Спадът на годишна база при броя на сградите е едва около 18%, докато при този на жилищата в тях и РЗП-то им е съответно 56% и 54%.  Окончателните цифри  ще станат ясни в края на годината, когато излезе статистиката за последното тримесечие. То съвпада и с новото управление на града,  което неминуемо ще се отрази на броя на издадените разрешителни.

От началото на 2023 г. до края на септември новите сгради с Акт 16 са 512 (на 69% от тези през предходната година) с общо 1393 жилища в тях. През 2022 г. те са  743 , а жилищата в тях са 1938.

Средно за тримесечие през годината в Агенцията по вписвания се вписват около 10 000 сделки с имоти в Пловдив и областта.

Средната цена на квадрат в Пловдив в края на 2023 г. е около 1 200 евро.  Цените за ново строителство варират в различните квартали. В „Южен”, „Тракия” покранините на „Смирненски” и „Остромира”  квадратния метър е между 900 и 1200 евро.  В широк център  -  "Каменица" 1 и 2, "Мараша, „Смирненски " – Гребна база, "Младежки хълм" и "Кършияка", квадрата стига до 1 900 евро.  В супер център цените стигат до 3 000 евро, но предлагането е изключително ограничено. Около 2 000 евро е квадрата на новите жилища в близост до Медицинския университет, защото там се купуват много жилища с инвестиционна цел.

Според брокери, се променя и профила на желания имот – вce пoвeчe ĸyпyвaчи търсят изцяло зaвъpшeн aпapтaмeнт, било то и нa пo-виcoĸa цeнa. Те не са мотивирани да влaгaт допълнителен ресурс – нитo време, нито cpeдcтвa зa oбзaвeждaнe и peмoнт. Според посредниците , в следващите години трендът ще се обърне и купувачите ще бъдат водещата страна в сделките. Това означава, че инвеститорите ще трябва да бъдат изключително внимателни при реализирането на проектите си, тъй като ще трябва да задоволят все по- придирчивите купувачи.