Мащабната акция по почистване в Столипиново продължава. Проверка на Окръжната прокуратура в Пловдив е констатирала 16 нерегламентирани сметища в квартала. Тя е направена след сигнал, подаден до главния прокурор Иван Гешев.
 
В Столипиново по-голямата част от населението е свикнало да изхвърля боклуците извън контейнерите. В района са разположени 50 нови контейнера за смет, а само за последната седмица са извозени над 150 тона отпадъци.

Това е най-големият ромски квартал на Балканския полуостров. В него живеят близо 60 хиляди души. Една от тях е Анка Тодорова, която също се възмущава от купчините отпадъци в квартала.

„Виж как хвърлят боклуците, казанчетата не може, празни стоят, боклуците тука. Кой ги приема, ставаме болни, ние ги приемаме, децата“, казва Анка Тодорова.
 
След сезиране на главния прокурор на Република България Иван Гешев е била разпоредена проверката, която е била извършена от Окръжна прокуратура в града.

„На местата, на които сме установили незаконни сметища, а те на територията на квартала са поне 16, сме установили и битови отпадъци. Явно недобросъвестни строители са изхвърляли отпадъци, а не ги депонират на нарочните за това сметища“, коментира зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

От прокуратурата отчитат, че сметосъбирането в квартала се извършва по график, но съдовете стоят празни.
„Сами виждате, че съдовете са празни, ежедневно се обслужват, но изхвърлят боклуци на нерегламентираните сметища“, казва Надя Цветкова отговорник на ОП „Чистота“.

Проблем има в малките уличци на квартала, където не може да влиза специализираната техниказа почистване. Още вижте във видеото на TrafficNews.bg

Прокурор Гавраилов коментира още, че през края на миналата година, 9 пловдивчани са се обърнали към Окръжна прокуратура – Пловдив, както и към главния прокурор с оплакване във връзка с множество проблеми за жителите на квартал „Столипиново”, сред които и проблеми със сметосъбирането и сметоизвозването, както и с броя за контейнерите за отпадъци в квартала.
По случая Окръжна прокуратура е разпоредила извършване на проверка по така наречения „надзор за законност”, като сигналът е бил дублиран и към главния прокурор. Така с разпореждане на главния прокурор е изпратен чрез Върховна административна прокуратура до Окръжна прокуратура град Пловдив. 

В резултата на извършената проверка през месец декември, от Окръжна прокуратура -Пловдив, в началото на тази година, е изпратено запитване чрез писмо от прокуратурата до общинската администрация, относно визираните в сигнала проблеми. Писмото е получено на 9-ти януари в Общината в Пловдив, като в това писмо се съдържа и разпореждане на Окръжна прокуратура-Пловдив до общинската администрация за изготвяне на план за работа на администрацията с преодоляване на проблемите от сигнала.
„Не сме установили незаконосъобразни актове на администрацията или актове, които се нуждаят от корекция.

Установили сме по-скоро завишени усилия от страна на общинската администрация в насока преодоляване на тези проблеми”, заяви още Гавраилов, като добави, че само след 2019 година сметосъбирането в квартала буквално е утроено в рамките на три години. Ако в другите квартали сметосъбиращата и сметопочистващата  техника влиза по веднъж на ден в този квартал техниката влиза повече от два пъти и това не са празни приказки, коментира още той.
 
За последните три години дейностите по сметопочистване в Столипиново са утроени, въпреки това кварталът остава най-мръсният в Пловдив. Мащабното почистване на квартал Столипиново в Пловдив продължава и утре.