Жители на Брестовица негодуват заради мащабен ремонт на електроснабдителната мрежа в селото, научи TrafficNews. През януари EVN извършва дейност по инвестиционен проект за подмяна на стълбове, кабелна и въздушна линия от инфраструктурата си, за да може да доставя по-добро захранване.

В момента в населеното място се подменят бетонните стълбове, което включва копаене, изваждане на старите, монтиране и бетониране на новите. Именно при изкопните дейности са възникнали неколкократни аварии. Оказва се, строителната фирма, наета като подизпълнител на проекта, са засегнали водопроводната мрежа на селото. В рамките на два дни три пъти са били спукани водопроводни тръби.

Домакинствата остават без ток за определена част от денонощието, а заради авариите - и без вода“, алармира Десислава Серафимова. Тя живее на улица в Брестовица, по чиято ел. мрежа екипите работят в момента. Местните негодуват, че ремонтите се вършат посред зима, а поради възникналото за тях неудобство са атакували EVN и кметството с жалби.

Имаме няколко трафопоста в Брестовица, като в момента се подменят два от тях. Абонатите, вързани към тези два трафопоста, през годините стократно са подавали жалби, че токът е с ниско напрежение. Затова и енергоразпределителното дружество инвестира в този ремонт. Цялата тази промяна обаче предразполага към неудобства – там, където инсталира новата мрежа, хората остават без захранване за определени часове. Много от тях се отопляват с климатици. За съжаление, по графика на дружеството ремонтите в Брестовица попаднаха в зимните месеци“, заяви кметът на Брестовица Любен Радев.

От EVN потвърдиха за авариите, възникнали вследствие на изкопните работи. Оттам заявиха, че фирмата подизпълнител, наета от компанията, поддържа връзка с ВиК и при случай на повреда се действа в максимално кратки срокове.

„Нашата водопроводна мрежа е правена отдавна и не разполага с карта. За два дни три пъти се късат водопроводи. Хубавото е, че още в рамките на същия ден ВиК отстраняват авариите“, посочи кметът. Същото потвърдиха от водното дружество и допълниха, че в края на ремонта на фирмата изпълнител ще бъдат връчени актове за нанесените към ВиК имуществени вреди. 

От енергоразпределителното дружество заявиха, че са разпределили дейностите си, така че да не прекъсват захранването на домакинствата за дълго време през деня. Оттам прогнозират, че в рамките на две седмици вече ще са подменили мрежата в Брестовица. Най-късния срок, който дават, е края на март.