Шефката на Икономическа полиция в Пазарджик се върна за ден на работа, а след това отново се разболя

Въпреки, че служители на "Вътрешна сигурност" от два месеца се опитват да й връчат протоколите от дисциплинарна проверка, те и сега не са успели

02.12.2022 07:30 12877 0
Шефката на Икономическа полиция в Пазарджик се върна за ден на работа, а след това отново се разболя

Началник - сектор "Икономическа полиция" в Пазарджик Неделка Преждарова за пореден път финтира ръководството на МВР, като се появи само за ден на работното си място, а след това отново излезе в болнични. Това се е случило миналата седмица.

От няколко месеца полицейски служители търсят дамата, за да й връчат протоколите от приключилата проверка на дирекция "Вътрешна сигурност", но така и не успяват да я открият. През март тази година служителката е била засечена да взема продукт от аптека в града, без да го плати. Това действие е заснето от охранителните камери в обекта, записите от които по-късно са предадени на дирекция "Вътрешна сигурност", които документират случая. 

Доказателства са предадени на прокуратурата в , но се оказало, че там не могат да образуват досъдебно производство, заради ниската цена на стоката. Цената на продукта била около 20 лева, които след разразилия се скандал, полицайката е платила.

Образувана е и втора проверка за нарушаване на карантината по време на ковид кризата. 

 "По данни на Вътрешна сигурност има установено извършено престъпление  от ръководен служител. В областната дирекция вече е образувано дисциплинарно производство за тежко дисциплинарно нарушение", съобщиха от пресцентъра на ОД МВР - Пазарджик за за TrafficNews през март

Докато проверката течеше, Преждарова бе в отпуск, но според служители на дирекцията, е ходила редовно на работа. Ентусиазмът обаче приключил след завършването на проверката. 

Веднага след това тя изчезнала и всички опити полицаите да й връчат документите, ударили на камък. Те не могат да я открият в дома й, нито могат да се свържат с нея. 

Според служители , началничката прави опит да заобиколи срока, в който тя трябва да бъде уведомена за резултатите от проверката. Съответно в последствие, това ще попречи да бъде дисциплинарно уволнена. 

Преждарова е била на работа само 1 ден , след като са изтекли шестте месеца, които са максималният срок, в който тя може да ползва болнични. По закон, тя трябва да се яви на работа и след това може отново да излезе в болнични за същия период. 

Без отговор остава въпроса защо документите от проверката и заповедтта за уволнение не са връчени в деня, в който тя е била на работното си място.

Пред  TrafficNews  през март Преждарова нарече случая "едно голямо недоразумение"  и обеща  "скоро да се разбере истината!".  

Междувременно тя подава сигнал до Етичната комисия на Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“, в която се оплаква, че са нарушени гражданските й права. 

В нея освен журналистите, работили по темата, тя обвинява и полицейски служители, че са изнесли информация, а също така вини колегите си в некомпетентност. 

"Поради незнание и незачитане на законовите разпоредби, дисциплинарно разследващия орган, както и служители на ОДМВР-Пазарджик в хода на дисциплинарното поризводство допуснаха груби нарушения на дисциплинарните правила, които сега се опитват да санират с връчване на материали по дисциплинарното производство.Публикациите в медиите показват тяхното безсилие да се справят със ситуацията.
В опит насила да ми се връчат материалите така набързо, без да имам време да се запозная обстойно с тях, когато аз съм в болнични и съм с влошено здравословно състояние и поради безсилието им да поправят вече грубите нарушения по процесуалното производство, служителите на ОДМВР-Пазарджик по разпореждане на ръководството на МВР са предприели действия, част от които представляват закононарушения .
Срещу мен няма образувано досъдебно производство.Водят се прокурорски проверки и две дисциплинарни производства.
Непознаването на законодателната уредба от ръководителите разпоредили подобни действия, проверката в дома ми, при която са си позволили да влязат вътре, за да проверят дали съм вкъщи или не съм, като в същия момент аз бях настанена за лечение в болница, е грубо погазване на гражданските ми права.Осъществява се натиск не само по отношение на мен , но и на цялото ми семейство.Демонстрира се полицейстка сила и власт пред всички живущи в жилищния блок.Процедира се с мен като извършител на тежки умишлени престъпления" пише Преждарова в жалбата.

"Воденото дисциплинарно производство е за нарушение на Етичния кодекс на служителите в МВР, въпреки че съм пазарувала в аптека като обикновен клиент и това няма нищо общо със служебните ми задължения", пише Преждарова в жалбата. Тук можем да зададем въпроса как се пазарува в аптека в качеството на полицейски началник, след като се прави подобно разграничение. 

В жалбата полицайката твърди, че информацията, която е публикувана, е неточна. "Навсякъде, за да засилят интереса към публикацията си сочат ,че е „откраднат” козметичен продукт и по-точно посочват КРЕМ, което не отговаря на истината. Информацията им е не само неточна, но и непроверена. Голяма част от фактите се скриват или изопачават.Служителите на аптеката били хванали мен като клиент на аптеката в момент, в който „крада” някакъв крем. Първо никой служител не е хващал никого на място, както го описват медиите, после нарочно се приповтаря многократно КРЕМ, за да се направи аналогия с много по-известна публична личност-Елена Поптодорова/. За Ваша информация предмет на деянието е сочен лекарствен продукт, не и крем или някаква козметика" е обяснението на Преждарова, както и нейните интерпретации по темата.

"Аз съм на длъжност началник на сектор, което не е особено висша длъжност в МВР и съгласно изискванията на Етичния Кодекс на българските медии информацията за мен не представлява висок обществен интерес" твърди Преждарова в своята жалба до Етичната комисия. 

 

Изпрати новина