Бум на заболелите от хепатит в училища и детски градини, отчете община Раковски. Жителите от региона се страхуват да пускат децата си в класните стаи. Официалната статистика е регистрирала 21 случая до момента, като 20 от тях са от последните две седмици, научи TrafficNews.bg

Проверката бе осъществена след сигнал на наши читатели за мащабен проблем със заболеваемост в региона. Хората твърдят, че в училищата е пълно с болни ромчета и не се взимат нужните мерки за париране на разпространението на заразната болест. 

"Още лятото е имало регистрирани случаи на хепатит сред ромите в общината. Въпреки това ромчетата се допуснаха без изследвания в началото на учебната година... и БУМ... хепатит навсякъде. Родителите са полудели. Всяка седмица си водят децата на изследвания. Всеки ден почти се регистрират нови болни, но карантина никой не обявява", гласят притесненията на наша читателка. 

От РЗИ Пловдив потвърдиха, че първият случай на вирусен хепатит е отчетен в средата на август, но отрекоха да не са въведени нужните мерки за локализиране на заразата. 

От последните дни на септември обаче наистина започва силна вълна за заболеваемост, съобщи за TrafficNews.bg шефът на дирекцията „Надзор на заразните болести” в РЗИ Пловдив, д-р Моника Троянчева. 

Болните са предимно в ученическа възраст, тоест случаите засягат пряко детските и учебните заведения. Разболелите се са били хоспитализирани и задържани в инфекциозна клиника за различни периоди според индивидуалното състояние. Затегнат е ѝ санитарния надзор.

Най-много са болните деца на възраст между 5 и 9 години. 5 са случаите, обхващащи най-малките до 4 годишна възраст. В диапазон от 10 до 14 години са отчетени 2 случая, а сред възрастните над 25 годишна възраст са регистрирани трима болни.

Преобладаващо заразените с хепатит са от ромската махала, което кореспондира с характерната за тях по-ниската здравна култура, посочи Троянчева. Само два от общо 21 случая касаят граждани от български етнос, и то на възраст над 25 години.

„Специално за тях не може да се уточни какви са причините за заразяване, как се е предала болестта, как е станал контактът“, уточни д-р Моника Троянчева.

При първоначални индикации за нагнетяване на епидемичната обстановка бил осъществен контакт с кмета и заместник кмета с ресор здравеопазване на община Раковски, като са съгласувани мерки за превенция на заболеваемостта.

Сред тях са осигуряване на дезинфектанти, проконтролиране на ситуацията както в домовете на заболелите, така и в обществените места, до които имат досег. В училищата е въведен строг хигиенен режим. Осигурени са препарати за миене на ръце и са отправени предписания към учениците за стриктно спазване на личната хигиена.

Медицинските лица, работещи в училищата, и общопрактикуващите лекари са предупредени да следят стриктно за симптоми на хепатит сред пациентите си.

Шефката на дирекцията в Регионалната здравна инспекция в Пловдив заяви, че е имало устна жалба от гражданин, в която се твърдяло, че епидемията от хепатит била поради замърсена вода.

Така възможност била категорично опровергано чрез вземане на проби от водоизточника в ромската махала.  Експертизите показали, че водата е годна за битови цели и пиене, а индикаторите за чистотата са в нормата.

Припомняме, че бум на болните от хепатит А е отчетен в цялата Пловдивска област. Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив е препълнена със заразени. Лежащите в клиниката в момента са около 44 души, предимно от Садовска община.