След последните описи, направени от специалисти в наводнените карловски села Каравелово, Богдан и Слатина, щетите нанасени наобщинската инфраструктура и начастните домове вече отиват на 90 милиона лева. Това заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов пред репортер на TrafficNews. Вчера той бе на обиколка в трите населени места. 

"Днес проектантите трябва да заснемат скъсаните мостове и трасетата и до понеделник трябвада ни дадат КСС- тата,  за да ги внеса в Комисията по бедствия и аварии. Цифрата е много голяма. Във вторник по описа бяха 60 милиона, сега вероятно ще наближи над 80 милиона. Има 7 мостови съоръжения по общинските пътища, 11 моста в Богдан,които са скъсани. Унищожена е водопроводната мрежа, има наводнени помпени станции. Като сложим и щетите в частните имоти отиваме на 90 000 лева", коментира д-р Кабаиванов.

Водоподаването в селото вчера бе частично възстановено. Вода има в 1/3 от къщите. 

"Трябва ни малогабаритна техника. С голямата горе долу сме добре. И доброволци. Поне още два месеца. Възстановяването на трите села ще отнеме години.  Инфраструктурата съм я разделил на етапи - до Нова година, цялата 2023 и цялата 2024 година" каза той.  

Кметът обясни, че са пострадали около 400 къщи в различна степен. Но за всички хора е намерен подслон. Осигурени са храна и вода.  В началото на другата седмица, от община Карлово ще знаят, колко семейства имат нужда от временни жилища.

„Дали е имало сеч, ще разберем когато приключи проверката, назначена от министъра на земеделието. Факт е, че когато обикаляхме засегнатите места, не видяхме „гола” сеч. Видяхме, че по-малките и по-големите реки над селата Богдан, Каравелово и Слатина, са излъскани до скала. Което означава, че всички храсти и дървета са довлечени в селата”, разказа още кметът.

Кабаиванов  уточни, че са коригирани голяма част от коритата на реките, за да се предотвратят нови бедствия. Държавата ще финансира общината по няколко линии.