Кметът на Асеновград Емил Караиванов ще се опита да тушира напрежението в града, като за целта кани жители на града и представители на институциите на среща, за да обсъдят проблема с ромите, съобщиха от пресцентъра на общината. Срещата е насрочена за 12:00 часа. Причината е масовото недоволство след инцидента, при който треньори и деца по гребане в града бяха нападнати и бити от роми.

Припомняме, че над 3000 души се включиха вчера в протест и шестваха по улиците на градаВ събитието, организирано в социалните мрежи, се включиха и рокери. Ревът на поне 100 мотора огласи улиците. Рокерите са от местния мотоклуб, но има такива и от Пловдив. Организаторите подчертаха, че протестните действия са мирни, а исканията ще са справедливо наказание на самозабравилата се тумба.

Напрежението в града ескалира, малко след като приключи мирния протест - хиляди хора тръгнаха на шествие от кръговото близо до Община Асеновград към самата сграда на Общината. Там престояха 10 минути, след което организаторът на протеста обяви неговия край. В този момент положението излезе извън контрол. Стотици хора тръгнаха да тичат в посока циганската махала на града. Рокери вече бяха заобиколили протеста, за да се насочат натам, но бяха спрени от полицията, разположена по-надолу по трасето. Протестиращи имаше и пред новостроящата се джамия в града, която се очаква да бъде най-голямата у нас.