Областна управа прави одит на договорите за почистване на река Марица в региона на Пловдив, научи TrafficNews. През ноември експерти и юристи на администрацията са прегледали контрактите, сключени с частни дружества, които трябва да подобрят проводимостта на реката, като почистят самозалесилата се растителност и премахнат излишните наносни отложения.

Констатирано е, че някои от фирмите не разполагат с хора, финансови ресурси и техника, за да обезпечат ангажиментите, които са поели, заявиха в отговор на наше запитване от Областна администрация. В тази връзка се подготвя евентуално прекратяване на договорите.

Още фирми влизат да чистят Марица в Пловдивско по договори с Областна управаПроцедурите по изземване на наноси от коритата сериозно тревожи граждани, подозират лична облага за фирмите

Известно е, че процедурата по почистването на речните корита често се превръща в дейност по незаконно изземване на инертен материал. Опаковано в добри намерения и в съответствие със Законът за подземните богатства - частните фирми намират своите „златни мини“, без да се налага да поемат по дългия път на концесионерите. Така се случват едни от най-големите престъпления, криещи много по-страшни рискове от просто „лоша проводимост“ – разровени речни дъна и подкопани основи на мостове. Всъщност това е сценарий, при който покачване в нивото на реката, би могло да причини много повече щети за населението.

Това бе и причината редица местни инициативни комитети да въстанат срещу процедурите по почистване още в началния им етап. Медията ни вече ви разказа за примера на Садово и Ягодово.

Възражения на граждани и местна власт спряха чистенето на участък от Марица в ПловдивскоТе се опасяват от незаконно изземване на инертни материали

Общински съвет в Пловдивско скочи срещу изземването на пясъци от река МарицаПриеха протестна декларация, която е препратена до редица институции, Министерски съвет и Областна администрация - Пловдив

В Областна администрация също непрекъснато постъпват сигнали от общини, от граждански организации и медиите срещу някои от фирмите, става ясно от отговора на институцията. Те са свързани с това, че дружества, които имат договори и са получили разрешение за работа от Басейнова дирекция и РИОСВ-Пловдив, изземват повече от допустимити количества инертни материали от речните корита.

Не мога да нося отговорност за договори, които са подписани от моите предшественици. Всички фирми са информирани, че при констатирани нарушения, ще им бъдат наложени санкции, а договорите с тях ще бъдат преразгледани и евентуално прекратени“, категоричен е областният управител д-р Зюмбилев.

Очаквайте разследване!