Имуществени неуредици или проблеми с документи за собственост възпрепятства пострадалите в карловските села да получат държавни помощи, научи TrafficNews. Макар че десетки имат право на обезпечения към Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет няма нито едно постъпило заявления.

По-рано днес по време на парламентарен контрол в НС служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отговори на въпрос относно дейността на комисията, на която е шеф. Той посочи, че на място са били дадени подробни инструкции към местата власт как да съдейства на гражданите. Въпреки това обаче заявления и до днес няма.

Припомняме, че за да кандидатстват за обезщетенията от Междуведомствената комисия, семействата трябва да отговарят на определени условия. Иначе казано да попадат в рамките на утвърдената методика, която разделя пет категории пострадали по степен на имуществената вреда, нанесени от септемврийските наводнения. Още през ноември областният управител съобщи, че обезщетения ще се изплащат на първите две категории. 

Хората с унищожени къщи в Карловско ще получат по 16 665 леваВ най-отимистичните варианти до края на лятото селата ще бъдат с възстановена инфраструктура

По данни на кметството в село Богдан семействата, които попадат в т.нар. I категория по степен на засегнатост  са 9, а тези от II – 12. В Каравелово има две домакинства от въпросните степени.

Жителите са уведомени, но явно не са отговорили на тези условия – степен на засегнатост или финансови критерии. Беше гласувано на Общински съвет помощите от дарения да се изплащат за пострадал имот. Това, че един наследник не обитава имота, не означава, че той може да бъде избегнат. Имаме имоти с над 40 наследници. По-голямата част от имотите пък не разполагат с първични документи“, заяви за TrafficNews кметът на село Богдан Христо Иванов.

Пълномощни за съгласие за обезпечение се издават безплатно от кметствата. Това обаче не отменя задължението всички наследници да дадат подписа си на място, което всъщност създава трудностите.

По негови думи в Богдан са останали общо 23-ма от 173 души, които не са получили обезщетения, тъй като не са подали необходимата документация. Някои от тях дори попадат в категория I. „Надяваме се те да уредят имуществените си казуси и да бъдат обезпечени. Парите им няма къде да отидат, въпросът е те са разберат вътре в семействата как да се случат нещата“, заяви по темата Христо Иванов.

Подобна е ситуацията в Каравелово, където две семейства подлежат на обезпечение. Те обаче също не са успели да подадат заявление за получаване на помощи, тъй като проблем с документите за собственост на имотите ги спъват, заяви кметът на Славка Червенкова.

Според нея проблем се създава, защото гражданите не винаги са наясно къде, кога и за какво могат да получат средства, които държавата отпуска след наводненията. Въпреки това тя е категорична, че пострадалите са били подробно уведомени от кметствата във въпросните села какви са процедурите. Същото посочи и Христо Иванов по отношение на ощетените в Богдан.

По думи на градоначалниците помощите от 375лв. от дарения вече са изплатени на пострадалите.

Междувременно продължава възстановяването на нарушената инфраструктура в региона. Мостът в Каравелото вече е отворен за преминаване, а в най-скоро време ще бъде възстановено уличното осветление. В Богдан пък върви процедура, която да уреди подновяване на уличната инфраструктура. Предполага се, че това ще стане през пролетта. За съжаление собственици на тежко увредени имоти, част от които е и самият кмет, все още не могат да започнат с възстановителните си дейности.

В момента не можем да направим нищо. Домовете ни са изкъртени до тухли, а влагата е толкова силна, че абсолютно нищо не може да се предприеме като ремонтни дейности“, заключи Иванов.