Ученик от МГ „Акад. Кирил Попов“ се върна със златен медал от  XII Открита Московска Олимпиада по Информатика. Радослав Димитров, който е в 11 клас, завоюва отличието.  Това е едно от най-престижните състезания по информатика в света. Подборът за финалният кръг се извършва в два предварителни кръга като в първия участваха 2061 състезатели от цял свят, от които до втори кръг достигнаха 500 и на финала бяха поканени 400 от всички участващи в подборните кръгове състезатели.

В състезанието участваха ученици на възраст от 12 до 20 години от различни страни в света. От Пловдив до финален кръг беше допуснат Радослав Димитров от МГ „Акад. Кирил Попов“. Ръководител на Радослав е Бистра Танева – главен учител по информатика в Математическата гимназия.

Това е  поредния успех на пловдивските математици, след като единадесет ученици от Математическа гимназия се класираха за националния кръг на Националната олимпиада по информатика, който се проведе в град Стара Загора от 17 до 19 март 2018 година. Всички участници се представиха достойно и за пореден път защитиха името на гимназията.

Учениците завоюваха следните призови места и медали:

Състезателна група Е (4-5 клас)

  1. Петър Иванов Узунов – 5.а клас –грамота за отлично представяне
  2. Виктор Божидаров Зашев – 5.а клас –грамота за отлично представяне

Ръководител на състезателна група Е: д-р Цветана Димитрова

Състезателна група С (8 клас)

  1. Атанас Тодоров Бунтов - 8.а клас - грамота за отлично представяне
  2. Виктория Данаилова Христова – 8.а клас - грамота за отлично представяне

Като двамата се класираха в разширения национален отбор – младша възраст

  1. Денис Петров Божков - 8.е клас - грамота за отлично представяне

Ръководител на състезателна група С: Бистра Танева

Състезателна група А (11-12 клас)

  1. Радослав Стоянов Димитров – 11.ж клас - 2. място-  сребърен медал, класиран в разширения национален отбор – старша възраст – ръководител:  Бистра Танева

На 19 март се проведе първото контролно на двата разширени отбора. Предстоят  серия от контролни, които ще определят първите четирима състезатели от младежкия и старшия национални отбори. Те ще представят България на Балканската олимпиада по информатика за двете възрастови групи, която ще се проведе от 7 до 14 юли в гр. Тимишоара, Румъния. На младежите предстои участие във втората Европейска младежка олимпиада по информатика, която ще се проведе от 26 юли до 1 август в гр. Инополис в Русия, а старшият отбор ще представи страната ни на Международната олимпиада по информатика в Токио от 1 до 8 септември.

 TrafficNews.bg поздравява пловдивските математици и техните ръководители и им пожелава още много успехи!