Община Пловдив отделя 4 335 000 лв. за модернизация на материална база и подобряване на човешкия капитал в училища и детски градини под тепетата. Средствата са заложени в новата общинска програма, която обхваща периода 2023-2025г. 

В рамките ѝ е залегнало предложение за финансирането на 7 подпрограми, насочени към подобряване или създаване на по-ефективно и качествено образование. За отпускане на средства по дейностоте ще могат да участват държавни професионални гимназии, общински училища и детски градини, както и Центровете за подпомагане на личностно развитие – Общински детски комплекс-Пловдив.

При почти всички заложени рамки Общината ще отпуска до максимум 80% от стойността на проектите, за които образователните институции кандидатстват. Властта е лимитирала и максимална стойност на финансово подпомагане- различни суми в зависимост от реализираните процедури. Кандидатите, в лицето на училища и детски градини, ще имат задължението да заложат в бюджетите си минимум 20% от общата сума на проекта, в който се целят.  

Най-много средства са заложени в подпрограмата за ремонт и модернизация на инфраструктурата. В следната ще бъде разпределен бюджет от 2 400 000 лв., с който администрацията ще подпомага за облагородяване на дворни пространства, проектиране и изграждане на нови спортни площадки, или ремонт на съществуващи такива, както и осигуряване на достъпна архитектурна среда. От тях 1 800 000лв. отиват за училища, а 600 000лв. - при детски градини.

За подобрения ще се помисли и в системата на преподаване и методите, с които тя работи. За модернизация на учебния процес са разпределени 900 000 лв. за трите години, с които ще се закупят технически устройства.

С тези средства ще осигуря и съвременно оборудване на специализирани кабинети /химия, биология, физика, математика, информационни технологии/. Ще се осигуряват условия за интегриране на STEM и STEAM обучение, както и паралелка „Едно към едно (1: 1)“, и прилагане на програма „Skills for Innovation – SFI“. Всеки ученик ще има на разположение за целите персонално електронно устройство.

В този ред Общината е заложила и 180 000 и за повишаване на дигиталните компетентности в сферата на образованието, от която могат да се възползват педагогически и непедагогически персонал.

Прави впечатление, че в Общинска образователна програма 2023-2025г. е отделено особено внимание на работата по подобряване на човешкия ресурс.

Нови 525 000лв. ще бъдат отделени за внедряване на така желания от родители метод „Монтесори“, който от няколко години успешно се прилага в общинските детски градини и училища в Пловдив. В тази подпрограма ще се наблегне на квалифициране  на педагози, осигуряване на материали и пособия, професионална подкрепа на екипи и внедряване на родители в образователно-възпитателния процес.  

Пари ще се отделят и за кариерно ориентиране и развитие при учениците. 180 000 ще бъдат отделени за изграждане на връзка между работодатели/бизнес и бъдещите работещи в лицето на учениците от професионалните гимназии.  

По-любопитно обаче е намерението на Община Пловдив да внедри организация на обучение чрез работа или тъй наречената дуална система на обучение /150 000лв/. Тя се осъществяване въз основа на партньорство между образователната институция и работодатели чрез сключване на договор.

От нея ще могат да се възползват професионалните гимназии и обучаващите се в тях, който са навършили 16 години.

 

Общинският обрзователен проект 2023-25г. все още се намира в етап обществено обсъждане, а след изтичането на едномесечния срок, той ще бъде предложен за одобрение пред Общински съвет-Пловдив.