Не всички деца, които са получили симптоми на хранително натравяне, са се хранили в стола на СУ „Васил Левски“ в Пловдив.  Дванадесетте възпитаници, които да хоспитализирани в Инфекциозното отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ обаче, са били на изхранване там. Това заяви за TrafficNews Диана Спасова - началник отдел “Контрол храни и граничен контрол” в Агенция по храни Пловдив. 

Припомняме, че повече от 40 ученици са изпитали стомашни проблеми и признаци на хранително натравяне късно снощи. Случаят бе поет от БАБХ-Пловдив и РЗИ. 

Десетки ученици на Спортното в Пловдив са с хранително натравяне, РЗИ и БАБХ са на теренЧаст от децата са настанени в Инфекциозна клиника в средно тежко състояние

На 12 септември на обяд в стола са били 151 ученици, на вечеря - 109. На 13-ти са обядвали 241, а вечеряли – 107. Те са консумирали пилешка супа и кюфтета по чирпански, омлет и пресни плодове.  

Към този момент столът е затворен. Това е станало по нареждане на директора на училището Ружка Генова, която е предприела мярката до изясняване на обстоятелствата.

Обекта за хранене, който е към СУ „Васил Левски“, се стопанисва от частна фирма, а не от школото. Ако бъде констатирано, че отношение към казуса има столовата, са възможни няколко административно-наказателни мерки – предписание, АУАН или запечатване. 

На този етап не е предприета нито една от слените мерки, тъй като все още няма събрани достатъчни данни за извършено нарушение. Проверка на здравните книжки на работещите в столовата не е открила нарушения. Очакват се резултатите от взетите проби на менюто, които се извършват от акредитирана лаборатория в Пловдив. До края на работния ден ще бъде издаден доклад на проверяващите. На база него ще се предприемат мерки. 

Ще бъдат проверени и 4 лафки и обекта за хранене, които се намират в района на училището.