За първото тримесечие на тази година службите са заловили  21 сексуални насилници и педофили, причаквали своите малолетни жертви за жива среща. Това обяви международният експерт по киберсигурност и противодействието на киберпрестъпността Явор Колев от Пловдив. Като част от националната кампания „Пази детето в Интернет“, той изнесе лекция пред десетки ученици от града, чиято цел бе превенция на онлайн тормоза и посегателство над деца.

Колев разказа на учениците за случай от края на март месец, в който бе задържан 46-годишен мъж от Пловдив, системно изнудвал и принуждавал непълнолетни момичета да изпълняват негови сексуални желания и да изпращат порнографско съдържание. Жертвите си той набелязвал в социалните мрежи.

 „Вие бихте ли чакали рейса на спирка по бельо?“, в този ред на мисли попита Колев, а въпросът му предизвика смях в аулата. „Така ще бъдете забелязани едва от 5-6 човека. Тогава защо с лекота се качват подобни снимки в интернет? Това са знаци, които говорят на насилниците, че един човек е по-скоро склонен да се подведе на номерата им“, заяви пред учениците Колев и допълни, че трябва да бъдат изключително внимателни какво съдържание правят достъпно в интернет – било то да близки приятели или публично достояние.

Експертът по киберсигурност бе подготвил и клип, базиран на действителна история, който представи на децата грозната реалност на сексуалното насилване по интернет. Късометражният филм предизвика бурни емоции у децата, които видяха, че понякога хората, с които комуникират през интернет, може да не са това, за което се представят. 

Две са основните цели на сексуалния тормоз в социалните мрежи - финансова печалба от порнографско съдържание или физически контакт на насилник с жертва, допълни Колев. Този ред на мисли той даде няколко ценни съвета на децата - да не предприемат необмислена комуникация, да сигнализират възрастен и категорично да не изпращат снимково или видео съдържание на непознати. 

"В интернет няма копче "Delete". Преди време станах свидетел на това как едно момиче, завършило висшето си образование, искаше да кандидатства за работа в МВР. Заради нейна фотосесия, правена преди години, мястото ѝ бе отказано. Дигиталната самоличност е много важна. Трябва да сте много внимателни какво публикувате или какво изпращате дори на ваши близки", допълни той.

Важен акцент бе поставен и на това, че те трябва да съхраняват всички чатове и скрийншотове от комуникацията си с непознати, за да могат да съдействат на държавните служби, ако е необходимо.

30-минутната лекция на експерта предизвика бурни овации. Малчуганите побързаха да зададат въпросите си към Явор Колев. Събитието се проведе в Аграрния университет на Пловдив и бе подкрепено от Местната комисия за борба с трафика на хора и Община Пловдив. На място присъстваха шефът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова и зам.-кметът по младежки дейности Георги Титюков.