Общо 750 лева с описани серийни номера са били открити от полицията у двамата посредници между студентите и арестуваните професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив. 600 лева от общата сума били намерени у 38-годишния Димитър. Той е бивш студент на висшето учебно заведение и заради това се познавал с преподавателите, пише "Монитор". Останалите описани 150 лева били открити във втория посредник при сделките – 61-годишния Петър, чиято съпруга била собственичка на едно от барчетата в УХТ. Останалите пари – 450 лева от общата сума 1200 лева, за които от прокуратурата твърдят, че трима студенти са броили на двамата професори, не били намерени.

Белезниците щракнаха за двамата професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив на 15 май след разследване на „Господари на ефира”. Те са обвинени в корупция. Двамата искали от свои студенти пари, за да им пишат оценка, различна от двойка. След съвместна акция на „Господарите”, Икономическа полиция и Окръжна прокуратура-Пловдив, преподавателите са задържани.

Сигнал за корупцията е подаден от студенти до шоуто. От там започват проверка на сигнала, като се стига до реално преминаване на изпит и даване на исканата сума с белязани банкноти. 

Задържани са и посредниците за предаването на парите. Разпитват се свидетели. Очаква се първият репортаж от разследването да бъде излъчен от 23 часа в „Господари на ефира”.

Кои са двамата професори, взимали по 300 лева, за да пишат тройка на скъсани студенти? 

Проф. инж. Симеон Васков Василев е роден в Пловдив през 1950 г. Той е женен, има две деца. Съпругата му е гл. асистент в ТУ – София, филиал Пловдив; едната му дъщеря е главен асистент в СУ “Климент Охридски”, а другата – помощник-съдия във Върховен административен съд. Василев е учил в СПГ “Л. Димитрова” в Пловдив, след това е взел диплома за машинен инженер, магистър, във ВМЕИ – София. През 1988 г. става доктор (к.т.н.), приложна механика, ВАК. През 1990 г. е вече доцент, а през 2010 г. получава диплом за професор, приложна механика, ВАК.

Проф. д-р инж. Николай Димитров Банков има над 90 публикации в престижни научни издания. Завършил е Техникума по електротехника в Пловдив. През 1983 г. става инженер магистър, специалност “Електроснабдяване и електрообзавеждане”, Технически университет – София. От 1999 г. е доктор: СНС по Електронна и компютърна техника на ВАК към ТУ-София. От 2003 до 2013 г. е доцент в катедра „Електротехника и електроника”, УХТ-Пловдив, а от 2013 г. е професор в катедра „Електротехника и електроника”, УХТ-Пловдив.

По време на разследването станало ясно, че студентите не броят парите директно на професорите, а че в схемата, с цел по-висока сигурност, има замесени посредници. Единият от тези посредници – бившият студент Димитър, помагал и на двамата професори, твърдят разследващите. 38-годишният мъж имал малък търговски обект, до който ходели студентите да дават парите, за да си вземат изпитите. Когато двама от студентите, подали сигнала за корупционната практика – момче и момиче, отишли да броят 600 лева на Димитър, него го нямало. Затова те дали парите на продавача в съседния магазин за джиесеми, който продавач нямал никаква представа за схемата.

Проф. Василев е обвинен от прокуратурата, че е поискал 600 лева от един студент, за да му даде два изпита - Механика“, 2 част и „Съпротивление на материалите“. Проф. Банков пък ще отговаря пред закона за взети 600 лева от двамата студенти – момчето и момичето, които трябвало да вземат срещу парите си по един изпит при него - „Теоретична електротехника“, 1 част. Те вече били в 4-и курс, като от две години не успявали да вземат успешно изпита при професора.

Междувременно стана ясно, че ректорът на УХТ проф. Кольо Динков е разпоредил да бъдат проверени всички изпитни протоколи на двамата професори от началото на учебната година до момента. Целта е да се установи колко скъсани студенти имат и колко младежи са успели да си вземат изпитите при тях от раз. Тази проверка обаче ще отнеме време, тъй като професорите са водели занятия по няколко дисциплини в Техническия и Стопанския факултети.

Очаква се проблемът да бъде обсъден на академичен съвет на университета в четвъртък, където ще бъде поставен въпросът за корупционните практики. Същата тема ще бъде обсъдена и на предстоящия Съвет на ректорите на висшите учебни заведения у нас, чийто председател проф. Любен Тотев се е ангажирал да го постави.