Взеха решение къде да бъдат преместени учениците на Професионалната гимназия по електротехника и електроника заради ремонта на училищната сграда, който предстои. Припомняме, че след протестна подписка на родители децата да бъдат временно изместени в  ПГКИТ „Д-р Иван Богоров“, се сформира съвместна среща в РУО-Пловдив. Основните притеснения на родителите бяха локацията на гимназията и липсата на оборудване за обучение на професионалните паралелки.

Буря в чаша вода? Родители от ПГЕЕ-Пловдив притеснени от преместването на децата им заради ремонтРУО и училищното ръководство се ангажираха да търсят удобен вариант за учениците

В крайна сметка е взето решение Професионалната гимназия по механотехника "Проф. Цветан Лазаров" и средно училище „Св. Климент Охридски“ да приемат учениците до приклщчване на мащабната реконструкция. От началото на втория срок на учебната години учениците от ПГЕЕ-Пловдив ще провеждат учебните си часове в техните сгради. Двете училища, избрани като най-подходящи след разговори с родителите и учителите, ще приемат 1092 ученици до края на ремонта, който се очаква да завърши до през лятото следващата година. 16 паралелки 8. и 9. клас ще учат в средно училище „Св. Климент Охридски“, а 26 паралелки 10., 11. и 12. клас в гимназията по механотехника.

На работната среща са присъствали кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова и директорите на учебните заведения.

Директорката на гимназията по електротехника Камелия Стоянова поясни, че с оглед безопасността на учениците се налага преместването им в други учебни заведения. Тя сподели, че общественият транспорт, с който пътуват деца от съседни населени места е основен проблем за училищата в Пловдив.

„В район „Централен“ се намират най-голям брой училища в града. Текущите ремонти затрудняват допълнително достъпа до образователната инфраструктура в центъра. Поемам ангажимент да проведа необходимите разговори с областната администрация и колегите от общината за актуализиране на линиите от градския транспорт и съобразяването им с вътрешните премествания, които правим и в момента“, заяви Стаменов и допълни, че ще съдейства на директора на СУ „Св. Климент Охридски“, което попада е непосредствена близост до пробива на Централна гара, за допълнителни дейности необходими за обезпечаването и безопасността на учебния процес.

За училищата предстои да синхронизират с РУО-Пловдив графици за дежурства, продължителност на часовете и разпределяне на отговорностите за безпроблемни училищни занятия.

След приключване на ремонтите Професионалната гимназия по електротехника и електроника ще се превърне в център за високи постижения в професионалното образование и обучение. Паралелно с това ще бъде ремонтирана основната й сграда, където ще бъде подменена парната инсталация, ще има нова ел. инсталация, която се проектира в момента, саниране на сградата, подмяна на прозорците и боядисване. По програмата на МОН в училището ще бъде изграден и нов физкултурен салон.