Стотици пловдивчани почетоха 146-годишнината от смъртта на Апостола на свободата Васил Левски. Пред паметника на революционера на централната градина се събраха десетки общественици, ученици и граждани, които положиха венци пред неговия бюст. На поклонението присъстваха и възпитаници на спортното училище под тепетата, което носи името на Дякона.

Слово пред паметника произнесе Христо Христов от Общински комитет "Васил Левски" Пловдив, а водещ на възпоменателното честване бе актрисата от Драматичен театър – Пловдив – Мария Генчева.

В церемонията по традиция  участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци,  членове на Общински Комитет "Васил Левски", Пловдив и Комитет "Родолюбие".

Васил Иванов Кунчев, станал известен като Левски и Апостола на свободата, е обесен на 18 февруари 1873 г. в околностите на София. Той е заловен от турската полиция на 26 декември 1872 г. до Къкринското ханче (източно от Ловеч), като все още има спорове дали е бил предаден, или това става случайно.